No abaixar el teló a l’agost: l’oportunitat dels petits teatres per donar-se a conèixer

El Maldà, la Sala Versus Glòries, el Teatre Gaudí, l'Eixample Teatre i el Teatreneu són les úniques sales de Barcelona que obren per vacances

“És el millor mes de l’any!”. “A la gent que es queda a Barcelona no l’hem d’abandonar”. “Tenim ‘overbooking'”. Els pocs teatres que obren a l’agost a Barcelona coincideixen en l’oportunitat que suposa mantenir la programació al mes d’agost. I malgrat encara són pocs -El Maldà, la Sala Versus Glòries, el Teatre Gaudí, l’Eixample Teatre i el Teatreneu-, la llista s’ha anat allargant els últims anys. La reduïda oferta que hi ha a l’estiu fa que el públic consumidor d’oci a la ciutat es mogui per sales que probablement no hauria visitat la resta de l’any. “Vam decidir jugar-nos-la. Per a nosaltres ha estat més un benefici que un cost, perquè hem arribat a un públic nou”, assegura a l’ACN Marina Marcos, gestora del Maldà. Després d’un mes de juliol en què el Grec fa ombra a les sales més petites, l’agost és l’ocasió per omplir les butaques de nous espectadors.

Publicitat

Malgrat els grans teatres abaixin el teló durant l’agost i molt del seu públic potencial se’n vagi de vacances, sempre queda gent que vol alguna cosa més que platja i terrasses. “Vivim en un barri terriblement turístic. Si vols quedar-te a Barcelona és important que hi segueixi havent oferta cultural”, considera Marcos, qui des del 2014 ha obert tots els mesos d’agost el Maldà.

En aquell moment obria només el Teatre Gaudí i malgrat va suposar un risc, la jugada els va sortir bé. “Ens trobem amb molt públic nou i això per a nosaltres és súper interessant perquè és obrir-los una porteta més”, celebra. ‘Peter Pan’ és l’aposta del Maldà per a l’estiu, un espectacle que està atraient molt de públic familiar, no tan habitual la resta de la temporada.

El Maldà ha decidit fer vacances al juliol, un mes en què l’oferta teatral es concentra en el festival Grec, per la qual cosa no els representa cap sobrecost. Qui no tanca en tot l’any és la Sala Versus Glòries. “És el millor mes de l’any. Ja no hi ha festivals, ni teatres, i l’oferta queda reduïda a quatre coses. Agafes gent que està alguna quinzena aquí a Barcelona i que ni coneixia la sala”, explica a l’ACN el director de Versus, Jofre Blesa.

L’any passat van exhaurir les entrades de la majoria de funcions, un èxit que esperen repetir aquest any amb l’estrena d”El funeral de la Mary-lin’ i la reprogramació de ‘Separacions’. Dues comèdies que entonen amb l’estació de l’any. Al parer de Blesa, si es programa una obra de text “pur i dur” és “més complicat” omplir la sala a l’estiu. “Has de fer comèdia o alguna cosa atractiva”, opina el director de la sala de Glòries.

Molts dels espectadors els arriben a través de la web d’ofertes Atrápalo, ja que el ventall de propostes és més reduït i tenen més visibilitat. De fet, el director del Teatre Gaudí, Ever Blanchet, assegura que venen el mateix nombre d’entrades a la seva web que per Atrápalo. “És públic que busca oportunitats. Estem sorpresos perquè el públic és totalment diferent d’altres espectadors que hem tingut. Ara tenim públic jove, adult i gran”, assegura Blanchet.

Els espectadors del Gaudí també es trobaran amb una comèdia, ‘Tancats’, una obra d’humor àcid amb una família abocada a situacions extremes com a protagonista. Blanchet considera que a Barcelona hi ha unes comunitats d’espectadors dins del sector teatral “que no van a segons quins teatres”, i que es limiten a les produccions del Lliure, el TNC o el Romea. “Els polítics no van mai a una sala petita”, exemplifica.

Però la seva voluntat d’obrir-se a nous públics, com els joves, va fer que quan era gestor de la Sala Versus a principis dels 2000 obrís per primera vegada un teatre a l’agost. Primer, per una raó de servei a la ciutat. “Tothom ens comentava que no tenien teatre a l’estiu”, recorda. Segon, perquè els mitjans els donaven més cobertura i els anuncis publicitaris eren més barats.

Segons Blanchet, els teatres que obren a l’agost són els que reben menys ajudes públiques. “Perquè hem de vendre entrades. Si no t’equivoques amb el contingut se’n venen moltes. Està generant públics que no existien”, remarca. En el cas del Teatre Gaudí, les vuit persones de l’equip es van rotant les setmanes de vacances.

D’altra banda, l’Eixample Teatre prova aquest agost de mantenir la programació amb obres com ‘Pijames, la comèdia’ i ‘Sex escape’ els divendres i dissabtes. El Teatreneu és l’altra sala que no s’atura, amb el seu popular ‘Improshow’ i espectacles com ‘Màgia Kids’, ‘¡Ay coño!’ o ‘La hora de la verdad’.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes