La CUP demana “tensar el conflicte” amb l’Estat a partir de la Diada

Carles Riera demana que partits, entitats i agents socials sumin per generar una "onada mobilitzadora superior al 3-O" i "aguantar-la" per aconseguir una "agenda de ruptura democràtica"

Publicitat

La CUP defensa que cal “tensar i reescalar el conflicte” amb l’Estat a partir de la Diada i de la sentència del Tribunal Suprem de l’1-O per poder crear les “condicions” i entrar en la fase resolutiva de la qüestió. El diputat de la CUP Carles Riera ha assenyalat en una entrevista a SER Catalunya que tensar el conflicte és “l’única manera de desbloquejar la situació” perquè l’Estat no està disposat a negociar. D’altra banda, ha fet una crida a treballar per “estratègies compartides” i que els partits, les entitats i els agents socials sumin i permetin generar una “onada mobilitzadora igual o superior al 3-O” i, sobretot, “aguantar-la”. Aquesta “resposta sostinguda” al carrer és la que ha d’aconseguir una “agenda de ruptura democràtica amb l’Estat”, segons Riera.

Riera ha explicat que la reacció a la sentència del Suprem és un moment “molt important” per “accelerar el procés” amb una resposta política que inclogui una proposta concreta de l’exercici de l’autodeterminació. “Ha de ser un moment de preparació, i en aquest moment es poden donar situacions que permetin fer grans passos endavant”, ha afegit. D’altra banda, aposta per construir una “unitat independentista” al voltant de la idea de “ruptura”, i no de transició, com considera que es va fer a l’octubre del 2017.

Riera ha lamentat que el moviment es troba ara “lluny” de la “fase resolutiva”, de la qual sí que en van estar a prop l’octubre del 2017, quan “malauradament les forces majoritàries independentistes no van voler tirar endavant”. Ara es troben en un moment d’acumulació de forces, de guanyar legitimacions internacionals, de desgast de l’Estat i de reescalfar el conflicte com única forma de desbloquejar aquesta situació. El diputat ha defensat fer-ho, “com sempre”, des de la no violència.

Sobre el clima entre els partits i l’ANC, Riera ha manifestat que els moviments socials “han d’anar per davant” de les formacions. De fet, ha recordat que ha estat quan les entitats han anat per davant quan s’ha progressat, mentre que, quan han entrat els partits, “s’han empantanat”. Així, ha qualificat de “saludable” que la societat i les entitats qüestionin JxCat, ERC o la CUP. A mes, ha opinat que hi ha “molta frustració acumulada” després de l’1-O per l’actitud dels partits del Govern en la gestió del conflicte i ha reivindicat convertir aquesta frustració en esperança.

Publicitat

Després que la CUP s’obrís a l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat per l’any vinent si suposa avançar en clau nacional i social, Riera ha explicat que, primer, cal posar-se d’acord amb el rumb polític cap a l’autodeterminació i després parlar dels comptes amb concreció. Els cupaires esperen reunir-se amb el vicepresident, Pere Aragonès, de cara al setembre per abordar aquest assumpte. Riera, que ha dit que està “a disposició de la CUP” si ha de repetir com a diputat si es convoquen eleccions al Parlament, ha admès que l’anomenada Llei Aragonès podria ser un problema en les negociacions dels pressupostos.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes