Cs contra el MACBA per una exposició que presenta “sense base històrica” que Colom era català

El museu assegura que l'autor de l'obra planteja la teoria "des de la incredulitat" i que en cap cas avalen la reivindicació

Publicitat

Cs ha demanat al govern espanyol que es pronunciï sobre l’exposició col·lectiva ‘Territoris indefinits. Perspectives sobre el legat colonial’ que es pot veure al Museu d’Art Contemporani de Barcelona fins al 20 d’octubre, en què el partit creu que una peça de Daniela Ortiz i Xose Quiroga presenta al navegant Cristòfor Colom com a català. En una pregunta registrada aquest dimecres, han sol·licitat una resposta per escrit donada la “importància que el govern dona al MACBA”, receptor del 75% de la partida pressupostària de les entitats museístiques locals, asseguren. Per la seva banda, el MACBA sosté que “de cap manera l’obra, ni el museu” avalen aquesta teoria. A través d’un comunicat, asseguren que la menció que l’artista fa en l’obra sobre la reivindicació de Cristòfor Colom com a català per part de Jordi Bilbeny és plantejada “des de la incredulitat”.

La pregunta registrada pels diputats Marta Rivera i Guillermo Díaz fa referència a una obra de diverses fotografies i un text en què al seu parer es presenta Colom com a navegant català en una teoria “equiparable a les altres que existeixen sobre el seu origen”. Cs qüestiona la figura de Jordi Bilbeny com a historiador, responsable de la difusió d’una teoria “mancada de base històrica”.

D’altra banda, apunten que la llibertat d’exposició dels museus i la llibertat d’expressió dels artistes han de ser “emparades i protegides”, però insten a les autoritats del MACBA a “contextualitzar possibles informacions inexactes o històricament controvertides”.

A més, apunten que el museu va rebre aquest any 1,19 MEUR dels pressupostos de l’Estat, una xifra que consideren que mostra la importància que el govern espanyol atribueix al MACBA com a plataforma de difusió cultural i del seu interès per posicionar-lo com a centre de referència internacional.

Publicitat

Posicionament del MACBA

L’obra de Daniela Ortiz i Xose Quiroga ‘Estat Nació – Part 1. Exercici #1. Història. Cristòfor Colom’ proporciona, segons ha informat el MACBA aquest dijous, una mirada crítica al reconeixement de figures històriques implicades en el procés de colonialisme a l’espai públic i la manera com aquests reconeixements perfilen la memòria col·lectiva.

La menció que els artistes fan en l’obra sobre la reivindicació de Colom com a català per part de Jordi Bilbeny és plantejada “des de la incredulitat”. “De cap manera l’obra, ni el museu, avalen aquesta teoria”, asseguren. En aquest sentit, assenyalen que afirmar el contrari és “tergiversar” el contingut d’una exposició “complexa” que proposa analitzar la realitat contemporània bastida sobre el rastre del llegat colonial.

En el comunicat, el MACBA convida els representants del grup parlamentari de Ciudadanos a visitar l’exposició per tal de “comprovar per si mateixos l’amplitud i l’abast de les reflexions que planteja”. L’exposició, que es pot veure del 17 de maig al 20 d’octubre, mostra l’obra de setze artistes internacionals que analitzen l’empremta persistent de la repressió colonial i el desempoderament de les poblacions natives davant “la continuada prescripció d’un ordre global”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca