La CE analitzarà si la llei italiana que multa les ONG és compatible amb el dret europeu

Nacions Unides es mostra preocupada per la decisió d'Itàlia d'elevar les sancions als comandants dels 50.000 a un milió d'euros

La Comissió Europea ha anunciat que analitzarà si el nou decret llei italià que eleva de 50.000 a un milió d’euros les sancions a les embarcacions que entrin sense permís en aigües territorials italianes per motius de seguretat és compatible o no amb la legislació comunitària. El Senat italià ha ratificat aquest dilluns el projecte impulsat pel ministre de l’Interior, Matteo Salvini, que endureix les condicions per les ONG que salven vides al Mediterrani, com la catalana Open Arms, que va rescatar 121 persones aquesta setmana i està esperant poder desembarcar a Itàlia o Malta. El decret ha sigut criticat per l’oposició italiana i ha “preocupat” l’agència de Nacions Unides pels Refugiats (Acnur).

Publicitat

En la roda de premsa diària de la Comissió Europea, el portaveu Carlos Martín Ruiz de Gordejuela ha anunciat que examinaran si la llei és compatible amb el marc jurídic europeu. “La Comissió analitzarà el decret llei, tal com ha sigut adoptat pel Parlament italià, i verificarà la seva compatibilitat amb la legislació de la UE”, s’ha limitat a respondre.

La mesura, que va rebre llum verda al Congrés de Diputats italià el 25 de juliol, endureix les condicions pels sol·licitants d’asil, limita la protecció dels immigrants vulnerables i facilita les expulsions. “El decret de seguretat, més poders a les Forces de l’Ordre, més controls fronterers, més homes per detenir la màfia i la Camorra, és la Llei”, ha dit Salvini en una piulada que ha acabat agraint “als italians i a la Beata Mare de Déu”. Després de l’aprovació al Senat aquest dilluns per 160 vots a favor, 57 en contra i 21 abstencions, el decret ha de ser ratificat pel president de la República, Sergio Mattarella.

A més de suscitar oposició interna, l’agència pels refugiats de les Nacions Unides ha emès un comunicat aquest dimarts en el qual es mostra “preocupada” per la nova norma i per l’impacte que pot tenir l’enduriment de la situació pels vaixells com l’Open Arms. “Acnur reitera la seva preocupació que imposar multes o altres penes als comandants podria impedir que els vaixells privats facin activitats de socors al mar en un moment en què els estats europeus gairebé s’han retirat dels esforços de salvament al Mediterrani central”, afirma el text.

Mentrestant, l’Open Arms espera poder desembarcar els 121 migrants que va rescatar aquesta setmana a l’illa italiana de Lampedusa, però ni Itàlia ni Malta han permès atracar en un dels seus ports. De la mateixa manera, el govern espanyol tampoc ha ofert cap dels seus enclavaments.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca