La CE analitzarà si la llei italiana que multa les ONG és compatible amb el dret europeu

Nacions Unides es mostra preocupada per la decisió d'Itàlia d'elevar les sancions als comandants dels 50.000 a un milió d'euros

Publicitat

La Comissió Europea ha anunciat que analitzarà si el nou decret llei italià que eleva de 50.000 a un milió d’euros les sancions a les embarcacions que entrin sense permís en aigües territorials italianes per motius de seguretat és compatible o no amb la legislació comunitària. El Senat italià ha ratificat aquest dilluns el projecte impulsat pel ministre de l’Interior, Matteo Salvini, que endureix les condicions per les ONG que salven vides al Mediterrani, com la catalana Open Arms, que va rescatar 121 persones aquesta setmana i està esperant poder desembarcar a Itàlia o Malta. El decret ha sigut criticat per l’oposició italiana i ha “preocupat” l’agència de Nacions Unides pels Refugiats (Acnur).

En la roda de premsa diària de la Comissió Europea, el portaveu Carlos Martín Ruiz de Gordejuela ha anunciat que examinaran si la llei és compatible amb el marc jurídic europeu. “La Comissió analitzarà el decret llei, tal com ha sigut adoptat pel Parlament italià, i verificarà la seva compatibilitat amb la legislació de la UE”, s’ha limitat a respondre.

La mesura, que va rebre llum verda al Congrés de Diputats italià el 25 de juliol, endureix les condicions pels sol·licitants d’asil, limita la protecció dels immigrants vulnerables i facilita les expulsions. “El decret de seguretat, més poders a les Forces de l’Ordre, més controls fronterers, més homes per detenir la màfia i la Camorra, és la Llei”, ha dit Salvini en una piulada que ha acabat agraint “als italians i a la Beata Mare de Déu”. Després de l’aprovació al Senat aquest dilluns per 160 vots a favor, 57 en contra i 21 abstencions, el decret ha de ser ratificat pel president de la República, Sergio Mattarella.

A més de suscitar oposició interna, l’agència pels refugiats de les Nacions Unides ha emès un comunicat aquest dimarts en el qual es mostra “preocupada” per la nova norma i per l’impacte que pot tenir l’enduriment de la situació pels vaixells com l’Open Arms. “Acnur reitera la seva preocupació que imposar multes o altres penes als comandants podria impedir que els vaixells privats facin activitats de socors al mar en un moment en què els estats europeus gairebé s’han retirat dels esforços de salvament al Mediterrani central”, afirma el text.

Publicitat

Mentrestant, l’Open Arms espera poder desembarcar els 121 migrants que va rescatar aquesta setmana a l’illa italiana de Lampedusa, però ni Itàlia ni Malta han permès atracar en un dels seus ports. De la mateixa manera, el govern espanyol tampoc ha ofert cap dels seus enclavaments.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes