Madrenas demana “exercir i no reclamar” la unitat i aposta per una resposta “contundent i pacífica” a la sentència de l’1-O

L'alcaldessa de Girona i diputada al Parlament crida a vèncer "la frustració" i a no crear "adversaris" dins de l'independentisme

L’alcaldessa de Girona i diputada al Parlament per JxCat, Marta Madrenas, demana a partits polítics, entitats i ciutadania que “exerceixin” la unitat de l’independentisme en comptes de reclamar-la. Madrenas reclama superar la “hipocresia” i assegura que anar a la una serà clau per afrontar la resposta a la sentència sobre l’1-O. Creu que el Tribunal Suprem imposarà penes “dures” als líders independentistes i aposta perquè, davant d’això, la protesta sigui “contundent” però també “cívica, pacífica i democràtica”. L’alcaldessa de Girona demana, a més, que la “frustració” dins del moviment independentista no porti a crear “adversaris” entre aquells a qui uneix “el mateix anhel”. I insisteix en què cal superar el “descrèdit” cap a la classe política, perquè sense ella “no aconseguirem mai res”.

Publicitat

Marta Madrenas assegura que els independentistes s’han de sentir “orgullosos”, recordant que la força del moviment va fer possible el referèndum, i es mostra convençuda que Catalunya aconseguirà “l’anhel de llibertat”. Però també subratlla que, perquè això passi, serà determinant que tant partits, entitats com ciutadania vagin a la una. “Ens caldrà una unitat indestructible”, subratlla, dient que aquesta és la fórmula que ella aplica a Girona, intentant “no crear tensions” entre uns i altres a la ciutat.

Per això, a nivell català, l’alcaldessa i diputada demana superar “la hipocresia” i aposta perquè la unitat de l’independentisme, en comptes de reclamar-se, “s’exerceixi de manera efectiva”. I aquí, Marta Madrenas insta tothom a fer “autocrítica”, perquè allò que no és de rebut és que “la frustració ens porti a convertir en els nostres adversaris aquells amb qui ens uneix el mateix anhel”.

Enmig de les tensions entre JxCat i ERC després dels pactes municipals (amb epicentre al de la Diputació de Barcelona) i la investidura al Congrés, Madrenas demana passar dels discursos a l’acció i “aplicar la unitat de l’independentisme”. I no només als partits, sinó també a les entitats (ANC i Òmnium) i a la ciutadania. “Hauríem d’entrar més en la dinàmica de practicar la unitat i deixar d’exigir-la, cadascú des de les seves responsabilitats”, afirma.

Madrenas també demana superar el “descrèdit” que pateix la classe política. L’alcaldessa assegura que després que diputats, alcaldes i Govern hagin mostrat “valentia i coratge”, no ajuda que ara el desencís porti a “menystenir-los” i voler-los “arrabassar la seva dignitat”. Perquè, si bé és “evident” que l’independentisme és un anhel que neix de la ciutadania, i que és ella qui l’impulsa de base, “allà on s’haurà de solucionar finalment és des de la política”.

“Per això, hem de dignificar aquells responsables que s’estan oferint per tirar endavant i lluitar amb compromís”, diu Madrenas. I en aquest punt, recorda que tant els presos independentistes com els exiliats “s’han jugat la seva llibertat per obtenir la nostra”.

“Contundent, però pacífica i democràtica”

Per a Marta Madrenas, recuperar la unitat de l’independentisme és clau per afrontar la resposta a la sentència de l’1-O. L’alcaldessa de Girona i diputada creu que el Suprem imposarà “penes dures” –tot i que ella, com a molt, hi entreveuria desobediència- i per això reclama que, quan hi hagi sentència, la reacció sigui “una protesta contundent, però també pacífica i democràtica”.

“No sé com s’entendria si abandonéssim la nostra gent al seu destí; l’anhel de llibertat que té Catalunya perdria molta força”, subratlla. Madrenas diu que la protesta i la reacció ha de ser la via per respondre les probables condemnes del Suprem. Però això sí, mantenint el to cívic que ha caracteritzat el moviment independentista. I per això fa una crida a no caure en la violència.

“Segur que vindran ganes o delit de moltes coses, però també és cert que sempre hem defensat que aquest era un moviment pacifista i democràtic”, afirma l’alcaldessa de Girona. “I per tant, crec que d’aquí no ens n’hem d’apartar i jo no ho penso fer; ara, la protesta contundent i extraordinàriament determinada tampoc hi ha de deixar de ser”, afegeix. Madrenas, però, no entra a valorar quina hauria de ser aquesta resposta (aturada de país, vaga general…) perquè reitera que, abans, és cabdal recuperar la unitat de l’independentisme.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes