L’Ajuntament de Sitges reclama al Festival de Cinema que retorni prop de 400.000 euros corresponents a subvencions

La direcció del certamen assegura que el pressupost anual no perilla i situa el reingrés en una qüestió burocràtica

Publicitat
L’Ajuntament de Sitges ha reclamat al Festival de Cinema Fantàstic de Catalunya que retorni 391.000 euros corresponents a subvencions dels anys 2015 i 2016. La petició del consistori arriba per ordres de la interventora municipal, que assegura que el certamen va registrar un superàvit durant aquells dos anys i, per tant, considera que no necessita les subvencions locals. Des de la direcció del festival, apunten que aquell superàvit “no va ser real”, ja que es va destinar a eixugar un deute provocat pel canvi legal que obligava les fundacions a pagar l’IVA de l’any 2014. El certamen diu que tornarà els diners sense que perilli el pressupost del 2019, ja que ha arribat a una entesa amb el consistori per injectar prop de 400.000 euros amb una altra fórmula.
En aquest sentit, el ple municipal ha aprovat una modificació de crèdit per tal que el consistori “estigui preparat per ajudar la Fundació del festival”, ha apuntat a l’ACN l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, que ha situat el conflicte econòmic en el marc “d’una qüestió tècnica”.

Fonts del Festival de Cinema han afegit que l’import de les subvencions reclamades correspon al superàvit del 2015 –destinat a pagar l’IVA del 2014- i a una partida que la fundació donava posteriorment a les entitats sitgetanes Retiro i Prado en concepte de lloguer d’espais durant el certamen.

Les mateixes fonts han assegurat que el festival va ingressar 170.000 euros el 2015 i 2016 com a “intermediari”, ja que l’Ajuntament donava els diners amb el compromís que acabessin destinats a les entitats locals. Des del Festival han lamentat que l’actual interventora municipal consideri que el certamen cobrés les subvencions de forma indeguda, tot remarcant que la fundació “no se’n va beneficiar” i tant sols les va canalitzar cap al Prado i el Retiro.

Davant la confusió, i per resoldre el conflicte amb el consistori, el Festival s’ha compromès a retornar els diners després que l’Ajuntament els hagi garantit una altra fórmula per fer una injecció econòmica extraordinària de prop de 400.000 euros que eviti un forat econòmic a la fundació.

L’organització del certamen ha lamentat haver-se vist immersa en una disputa que situen estrictament en l’àmbit burocràtic i administratiu, i han insistit en remarcar que no perilla la viabilitat econòmica de l’edició 2019, per a la qual treballa amb un pressupost aproximat de 2,6 MEUR. La direcció recorda que el Festival el Festival ha crescut un 37% en taquillatge i ingressos propis durant el període 2015-2019.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes