L’Ajuntament de Barcelona es defensa i assegura que el PEUAT no requereix una memòria econòmica

La tinenta d'alcaldia Janet Sanz diu que buscaran recuperar el consens per mantenir la limitació d'hotels al centre de la ciutat

La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, ha assegurat aquest dijous que el Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT) va passar tots els controls legals interns del consistori abans de ser aprovat i no requeria una memòria econòmica, com assegura el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Segons Sanz, el pla no obliga els allotjaments a prendre cap mesura, sinó que dona alternatives, i diu que el consistori ja té partides pressupostàries reservades per possibles indemnitzacions. En tot cas, ha recordat que la sentència del TSJC que anul·la totalment el PEUAT té un vot particular i l’Ajuntament demanarà un aclariment abans de probablement recórrer-la al Tribunal Suprem, cosa que manté la vigència del pla.

Publicitat

Sanz ha defensat el PEUAT, assegurant que “defensa la pròpia ciutat, neix d’una demanda veïnal i té un ampli consens veïnal”, a més del suport de les forces d’esquerra, ja que es va aprovar amb els vots del Comuns, ERC, PSC i CUP. Per això, tot i la sentència, es buscarà renovar aquest consens, fins i tot amb la CUP, perquè “al centre de la ciutat no es necessiten més hotels, són més necessaris els veïns”. La tinenta d’alcaldia ha afirmat que el pla va ser pioner i moltes ciutats europees s’hi ha interessat. “És una eina de salvaguarda que ha de ser vigent molt de temps per reconduir la situació complicada que viuen els veïns dia a dia”, ha afegit.

De la desena de sentències notificades, moltes avalen el pla i totes, ha dit, avalen el pla com a instrument urbanístic legal de l’Ajuntament. No obstant, una d’aquestes sentències, que respon a una demanda del Gremi d’Hotels, diu que el pla requeria una memòria econòmica per afrontar possibles indemnitzacions. La sentència té un vot particular contrari que assumeix, com l’Ajuntament, que com que el pla no obliga a res concret als actuals propietaris, no cal que inclogui aquesta memòria. Sanz recorda que es poden edificar hotels fora del centre i dels tres usos que poden tenir els edificis comuns, només es restringeix l’hoteler però es mantenen el residencial o d’oficines. Però la sentència no és del tot clara, creu el consistori, i per això demanarà un aclariment. Si segueix sent contrària als interessos de l’equip de govern, el consistori preveu recórrer al Tribunal Suprem.

Sanz ha recordat que el debat sobre si era necessari l’informe econòmic ja es va fer al consistori, i finalment es va aprovar sense perquè el secretari i l’interventor municipals així ho van avalar. “És un pla solvent i segur jurídicament, valent i pioner políticament, i important pel futur de la ciutat”, ha conclòs.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes