‘Les finestres de la Model’ obren l’antiga presó al carrer amb un memorial artístic dedicat a les seves víctimes

Tres obertures al mur deixen veure una obra del col·lectiu Boa Mistura que homenatja el poeta i pres Josep Domènech i Avellanet

La presó Model ha estrenat al mur del carrer Rosselló tres obertures que permeten observar des del carrer l’obra artística ‘Les finestres de la Model’, un memorial creat pel col·lectiu Boa Mistura, dedicat a aquells qui van estar-hi reclosos. Entre aquells a qui homenatja l’obra hi ha el poeta Josep Domènech i Avellanet, que ha servit d’inspiració amb el seu poema “Tardes de domingo” d’on els artistes han extret la frase llegible des de les finestres “Más allà de los muros, la calle”. La tinent d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, ha explicat que es tracta d’un “joc de visuals i perspectives que ensenya com era la presó, no només de forma neutra sinó incorporant la idea de memòria històrica”.

Publicitat

Els autors de l’obra han volgut fer a través de la fase “Más allá de los muros, la calle” un paral·lelisme entre la història i la nova vida de l’antic centre penitenciari, ara obert a la ciutadania i a la vida cultural de Barcelona. Les tres obertures, tant al mur interior com exterior, busquen uns angles i alineacions visuals concretes des del carrer i permeten veure el pati i l’obra artística. La composició, que s’ha de llegir d’esquerra a dreta, treballa amb jocs de visuals que fan que des de cadascuna de les finestres es vegin unes paraules que acaben conformant la frase de Domènech i Avellanet.

Al poema ‘Tarde de domingo’, d’on s’ha extret la frase de les finestres, el poeta enyora tot el que passa fora de la presó i es lamenta desesperadament pel lent pas del temps darrere dels barrots de la cel·la 448, on va estar tancat entre 1939 i 1942 abans de ser afusellat per les seves idees polítiques. En aquest sentit, la tinent d’alcaldia ha explicat que aquest poema “és una bona manera de recordar, rememorar i fer justícia amb les persones que van passar pel centre, com Josep Domènech i Avellanet”. L’obra del poeta, que al llarg del seu captiveri va escriure poemes i textos que mostren la nostàlgia i el dolor que patia a la presó, va ser recuperada per la seva parella, Natàlia Sans, i ara se’n pot llegir una recopilació sota el títol ‘Úniques’.

Aquesta intervenció s’emmarca dins del projecte de remodelació de l’antic centre penitenciari, el 21 de gener de 2018, que té com a objectiu principal apropar les instal·lacions a la ciutadania i a la vida del barri. En aquest sentit, Sanz ha fet balanç del primer any i mig des de l’obertura de portes de la Model, en el qual, segons ha explicat, fins a 115.682 persones han visitat o fet ús de les instal·lacions, ja sigui en les jornades de portes obertes o en els diferents actes i rodatges que s’hi han fet.

A més, Sanz també ha anunciat que ja estan pràcticament acabes la nova sala d’actes i un espai polivalent a la planta baixa de l’edifici administratiu de la Model, al carrer d’Entença. Aquests espais s’inauguraran al setembre i es destinaran a activitats ciutadanes, culturals i lúdiques vinculades al barri i a les entitats del territori.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes