John Carlin il·lustra els elements de la condició humana presents al futbol en la sèrie documental ‘This Is Football’

La coproducció internacional neix a Catalunya de la ma de Brutal Media i s’estrena divendres a Amazon Prime Video

Publicitat
Una sèrie sobre l’esport més popular del món, com a mirall de la condició humana. Aquesta és la idea que va tenir Raimon Masllorens (Brutal Media) ara fa tres anys i que ha cristal·litzat en ‘This Is Football’, una producció documental escrita per John Carlin que s’estrena mundialment el 2 d’agost a la plataforma Amazon Prime Video per a 200 països. Aquesta és una gran coproducció internacional que ha sumat ‘partners’ tan improbables com la cadena de cafeteries Starbucks i el director i productor de Hollywood, Joe Roth, entre altres. En sis episodis rodats a 18 països del món la sèrie il·lustra elements de la condició humana presents al futbol, la gran “llengua franca” del món, en opinió de Carlin. Elements com la capacitat d’aquest esport per cohesionar i contribuir a la reconciliació nacional, com mostra el capítol dedicat a Ruanda i la superació del genocidi.

Esperança, meravella, fe, redempció, sort i amor són les sis idees força que donen nom als sis capítols de ‘This Is Football’, la nova i ambiciosa coproducció impulsada per Brutal Media dins la seva marca de produccions ‘This Is’ (Art, Òpera i Philosophy, fins ara). La dimensió del projecte va créixer quan s’hi va voler involucrar la companyia de cafeteries Starbucks, a través del seu fundador, Howard Schultz. Amb Brutal Media i la britànica October Films a la producció de la sèrie, el suport econòmic de la multinacional cafetera i la implicació del productor i director de Hollywood Joe Roth, la sèrie va seduir la plataforma de distribució de vídeo d’un altre gegant, Amazon, que la va comprar per emetre a 200 països del món.

Els episodis estan dirigits per un equip de directors i productors de renom liderats per James Erksine (‘One night in Turin’, ‘Le Mans: Racing is Everything’) i Jos Cushing. La banda sonora l’ha creat Lorne Balfe, guardonat en una ocasió amb un Grammy i nominat als Emmy (‘Missió Impossible’, ‘The Queen’ o ‘Churchill’).

Brutal Media ja persegueix la “projecció internacional” dels seus productes, i els seus ‘This is Art’ i ‘This is Opera’ s’han rodat i estrenat fora de Catalunya i l’Estat. Però la dimensió que ha adquirit ‘This Is Football’, com a sèrie ‘Original’ d’Amazon (la més ambiciosa que estrena la companyia en el terreny documental) ha estat “màgica”, admet el seu director Raimon Masllorens a l’ACN.

La sèrie, apunta el seu cocreador John Carlin, presenta el futbol “com un mirall de la condició humana, i com a gran conversa mundial”. Després de tants anys com a corresponsal a diversos països del món, participar en la sèrie ha ratificat i fins i tot sorprès Carlin respecte “l’amplitud i la profunditat del fenomen del futbol, que és la gran llengua franca arreu del món”.

Publicitat

Alguns dels capítols il·lustren com valors inherents en la pràctica del futbol contribueixen a millorar el món. És el cas de ‘Redempció’, un episodi sobre el paper del futbol en la reconstrucció de Ruanda després del genocidi.

“No hem volgut ser polítics ni didàctics, hem escollit Ruanda perquè és un cas molt extrem del poder del futbol d’unificar gent que té més motius per odiar-se que ningú altre”. En altres casos, la sèrie es fixa en elements universals com la ‘Meravella’ que produeix el joc de Leo Messi, un capítol dedicat a la passió mundial per veure jugar l’astre argentí. “És l’episodi més dirigit als ‘futbolers’”, comenta Carlin, abans d’explicar que no van voler que els episodis continguessin una veu narradora perquè predominés “l’emoció” amb un relat a través del muntatge.

Rodada a 18 països durant 18 mesos (des d’Islàndia fins a Argentina, passant per Espanya, Ruanda, la Xina i els Estats Units), cada capítol explora temes universals de la condició humana. Un altre dels episodis està dedicat a l’auge del futbol femení. Al respecte, Carlin confessa que en l’últim any “ha estat una sorpresa” aquest fenomen. “M’ha sorprès a mi mateix com m’ha enganxat el futbol femení, i una lliçó apresa és que un 90% del futbol és suspens, és drama, és teatre; només el 10% és art”.

“Com en tots els ‘This is’, volíem parlar del futbol d’una altra manera, a través de les emocions vinculades, com a gran fenomen mundial; i la persona que estava tocant millor aquests temes era John Carlin”, explica Raimon Masllorens. El productor no amaga l’admiració per ‘El factor humà’, el llibre del periodista britànic que va arribar al cinema (‘Invictus’), i que té paral·lelismes evidents amb l’episodi de ‘This Is Football’ dedicat a Ruanda.

La productora que dirigeix està ara a punt de tancar el rodatge de ‘This Is Philosophy’, el nou producte d’aquesta marca pròpia d’audiovisuals. Sense coproductors en aquesta ocasió, la ‘sèrie’ no s’ha “venut” encara a cap televisió. “I estem amb dos o tres més en desenvolupament, algun començant-lo a vendre i amb bones expectatives”, avança el productor.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes