Benasc reuneix 70 físics de 17 països en un congrés sobre el ‘big bang

El van impulsar uns professors de la Universitat de Barcelona

Publicitat

Benasc acull aquests dies 70 físics d’arreu del món que participen en el congrés sobre observacions cosmològiques i coneixement actual de l’univers. L’esdeveniment, que té lloc al Centre de Ciències ‘Pedro Pascual’ de Benasc, reuneix una sèrie d’experts internacionals per mirar d’obtenir conclusions sobre l’univers que puguin aplicar-se a un model cosmològic global.

Des del 28 de juliol i fins al 9 d’agost, aquest congrés analitzarà les dades que han recopilat diferents fonts sobre la radiació que es va generar fa més de 13.000 milions d’anys en el ‘big bang’ i l’evolució de les galàxies per poder respondre preguntes més concretes com ara què és la matèria fosca o com es van generar les condicions que van donar lloc a l’explosió de l’origen del cosmos.

En aquest moment, la comprensió de l’univers està travessant un període daurat i durant aquests dies Benasc serà el centre de les discussions sobre alguns dels aspectes més innovadors, com ara les ones gravitacionals o l’expansió accelerada del cosmos generada per l’energia fosca. A aquest congrés hi assisteixen 70 físics de 17 països diferents: Canadà, Dinamarca, França, Alemanya, Holanda, Índia, Suècia, Regne Unit, Israel, Itàlia, Noruega, Suïssa, Nova Zelanda, Polònia, Corea del Sud, Estats Units i Espanya.

Entre el juny i el setembre, el Centre de Ciències ‘Pedro Pascual’, acollirà deu congressos internacionals amb una durada mitjana de dues setmanes. Aquest centre ha aconseguit afermar-se com un referent científic de prestigi internacional i està dedicat a l’organització d’esdeveniments científics.

Publicitat

Creació del centre

Els professors Pedro Pascual i José Ignacio Latorre, de la Universitat de Barcelona, i Manuel Asorey, de la Universitat de Saragossa, van organitzar una reunió de Física Teòrica a l’escola d’ensenyament primari de Benasc l’any 1995. La seva idea era atreure científics de nivell internacional per treballar en un entorn agradable, de manera semblant a l’activitat que promouen altres centres com l’Aspen Center for Physics (Colorado).

L’any 1998 es va constituir el germen de la fundació del centre, amb la participació inicial de la Universitat de Saragossa. L’activitat del centre va créixer de tal manera que, l’any 2006, el patronat es va ampliar amb l’entrada del MEC –avui Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats– i el CSIC, moment en el qual es va aprovar la construcció d’un nou edifici, la titularitat del qual correspon al CSIC, mentre que el terreny en el qual es troba és propietat de l’Ajuntament de Benasc.

Després de la mort del professor Pascual el 2006, el nou centre que es va inaugurar el 2009, es va anomenar, en el honor seu, Centre de Ciències ‘Pedro Pascual’.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca