Antonio Najarro diu adéu al Ballet Nacional de España des del Liceu amb dos dels seus grans èxits

El coreògraf s’acomiada satisfet però reclamant que es millorin les “condicions contractuals precàries” dels seus ballarins

Publicitat

El ballarí i coreògraf Antonio Najarro tanca aquesta setmana la seva etapa de 8 anys com a director del Ballet Nacional de España amb un programa doble al Liceu. Del 31 de juliol al 3 d’agost la companyia representarà ‘Zaguán’ i ‘Alento’, estrenats l’any 2015 i que representen el segell personal i el gir estètic i estilístic que Najarro ha donat a la institució en els seus anys com a director. Ho faran acompanyats per la música de l’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV), dirigida per Manuel Coves. Najarro ha dit aquest dimarts que està emocionat de tancar el seu recorregut amb la companyia, i de fer-ho al Liceu. “Deixo el Ballet amb una sensació de gran satisfacció, hem fet un excel·lent treball i aconseguit donar visibilitat necessària a la dansa i el ballet espanyol”, ha valorat el coreògraf, sense oblidar-se reclamar millors condicions laborals pels seus ballarins.

Satisfet, emocionat, i “aclaparat” pels missatges que està rebent de la professió i el seguidors del Ballet. Així s’ha acomiadat en roda de premsa aquest dimarts Antonio Najarro, abans d’encarar els últims espectacles que dirigeix al capdavant del Ballet Nacional de España. Satisfet, entre altres, per haver “donat una visibilitat necessària” a la dansa espanyola, i particularment al ballet, ha dit, i amb la convicció que deixa la companyia a un nivell i amb una varietat de registres que li permetrà encarar “allò que se li posi per davant”.

“Jo me’n emporto un aprenentatge molt gran, i molta satisfacció. Però és quelcom que assimilaré potser d’aquí 10 anys”, ha deixat anar el coreògraf apuntant al ritme frenètic a què ha estat sotmès durant aquesta etapa professional.

Najarro, que té intenció de reprendre el camí de la seva companyia de dansa privada, no ha desaprofitat el comiat davant la premsa per reclamar unes millors condicions contractuals pels ballarins de la companyia estatal. No ha estat fàcil, ha indicat, treballar amb les “condicions contractuals precàries” de molts dels seus ballarins. “He intentat que se sentissin el màxim de realitzats possible i treure’n el major partit. Espero que Ruben Olmo (el proper director del Ballet Nacional) segueixi lluitant per millorar aquestes condicions que no es mereixen els ballarins”, ha desitjat el coreògraf.

Publicitat

Antonio Najarro, els primers ballarins de la companyia, el compositor musical i guitarrista Fernando Egozcue (‘Alento’), i el director d’orquestra Manuel Coves han presentat amb emoció les representacions que suposen el comiat del director del Ballet Nacional d’Espanya després de 8 anys. “L’OSV està magnífica, amb moltes ganes de tocar, i bon ambient. No és fàcil trobar una orquestra disposada a tocar aquest tipus de música tan rítmica”, ha celebrat Manuel Coves, que conduirà els músics de l’OSV al Liceu.

Epíleg

‘Zaguán’ i ‘Alento’, que es podran veure del 31 de juliol al 3 d’agost, són una bona demostració del gir estètic i estilístic que el creador ha aportat a la companyia. El mestre Manuel Coves s’encarregarà de dirigir l’Orquestra Simfònica del Vallès, que interpretarà l’obra del compositor i guitarrista Fernando Egozcue (‘Alento’).

Respecte les dues produccions, el director de la companyia, que ja va triomfar al Liceu el juliol del 2015 amb ‘Sorolla’, assegura que des de que va començar a dirigir el BNE l’any 2011, ha tingut “un gran interès no només en recuperar el més sofisticat de la nostra cultura de dansa i el nostre repertori, sinó que he apostat per introduir noves propostes, pròpies i també de mà de grans creadors convidats. “‘Zaguán’ i ‘Alento’ representen un treball personal i la meva particular visió de l’evolució de la dansa espanyola”, ha manifestat Najarro.

‘Zaguán’, com a lloc de transició on conflueixen diferents estances, és un ballet flamenc on diversos dels joves artistes del panorama actual, Mercedes Ruiz, La Lupi i Marco Flores, mostren el seu vocabulari, el seu estil i el seu segell personal com a creadors. Així mateix, Blanca del Rey, una de les grans dames del flamenc, ha deixat en aquest Ballet i en el repertori del BNE la seva emblemàtica coreografia ‘Soleá del Mantón’. La música de Zaguán ha estat composada pel guitarrista flamenc Jesús Torres; la dramatúrgia l’ha realitzada David Picazo; i la dissenyadora Yaiza Pinillos ha creat un elaborat vestuari de l’època, de tall tradicional, amb un complex tractat de teixits. La il·luminació correspon a Nicolás Fischtel, excepte la ‘Soleá del Mantón’, que signa Freddy Gerlache. L’escenografia ha estat dissenyada per Emilio Valenzuela.

Quant a ‘Alento’, és un reflex de l’estil de Najarro com a creador, així com la seva visió personal de la dansa clàssica espanyola. Un record del seu bagatge coreogràfic, inspirat en la partitura del genial compositor, guitarrista i company de viatge Fernando Egozcue, qui ha creat una música molt rítmica i plena de sensibilitat. ‘Alento’ compta amb els dissenys de Teresa Helbig (ACME) i la il·luminació de Nicolás Fischtel.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca