La campanya d’excavació al Puig Ciutat deixa al descobert un esquelet de l’època romana

Es tracta de la primera vegada que es localitza un cos humà al jaciment

La campanya d’excavació al Puig Ciutat, a Oristà, ha permès localitzar un esquelet de l’època romana. Es tracta del primer cos que es localitza al jaciment, que va exercir de campament militar durant la guerra civil romana entre Juli Cèsar i els partidaris de Gneu Pompeu, entre el 49 i el 44 aC. Un cop s’extregui el cos s’analitzarà si la causa de la mort va ser l’incendi que va calcinar l’indret, quina edat tenia i el seu sexe. La campanya d’excavació s’ha dut a terme durant la segona quinzena del mes de juliol i ha comptat amb la participació dels arqueòlegs del jaciment i una desena d’estudiants de la Universitat Edimburg.
Les excavacions d’aquest juliol s’han centrat en l’edifici de planta rectangular d’època romana tardo-republicana (s. I aC), localitzat en les campanyes anteriors gràcies a la prospecció geofísica. Fins ara, s’havia intervingut en les dues estances situades al nord i, enguany, s’ha ampliat l’àrea excavada cap al sud.

Les troballes anteriors corroboraven la gran destrucció violenta que va patir la ciutat, però mai s’havia trobat cap resta de cos humà. L’esquelet localitzat es trobava sota d’una biga totalment carbonitzada. El crani, la cama i un braç són les parts del cos que ja han estat excavades i que s’apreciaven a la perfecció.

Publicitat

Un cop s’acabi d’extreure tot el cos s’analitzarà si la causa de la mort va ser el foc i s’estudiaran els ossos per conèixer si era una dona o un home i quina edat tenia.

En paral·lel, en aquesta campanya també s’ha trobat ceràmica d’ús quotidià, com restes d’olles, plats o vaixella de taula d’origen iber o d’importació procedents de la península Itàlica; així com diferents utensilis bèl·lics, com ara projectils de fona fets de plom i restes d’una punta de projectil de catapulta.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca