La campanya d’excavació al Puig Ciutat deixa al descobert un esquelet de l’època romana

Es tracta de la primera vegada que es localitza un cos humà al jaciment

Publicitat
La campanya d’excavació al Puig Ciutat, a Oristà, ha permès localitzar un esquelet de l’època romana. Es tracta del primer cos que es localitza al jaciment, que va exercir de campament militar durant la guerra civil romana entre Juli Cèsar i els partidaris de Gneu Pompeu, entre el 49 i el 44 aC. Un cop s’extregui el cos s’analitzarà si la causa de la mort va ser l’incendi que va calcinar l’indret, quina edat tenia i el seu sexe. La campanya d’excavació s’ha dut a terme durant la segona quinzena del mes de juliol i ha comptat amb la participació dels arqueòlegs del jaciment i una desena d’estudiants de la Universitat Edimburg.
Les excavacions d’aquest juliol s’han centrat en l’edifici de planta rectangular d’època romana tardo-republicana (s. I aC), localitzat en les campanyes anteriors gràcies a la prospecció geofísica. Fins ara, s’havia intervingut en les dues estances situades al nord i, enguany, s’ha ampliat l’àrea excavada cap al sud.

Les troballes anteriors corroboraven la gran destrucció violenta que va patir la ciutat, però mai s’havia trobat cap resta de cos humà. L’esquelet localitzat es trobava sota d’una biga totalment carbonitzada. El crani, la cama i un braç són les parts del cos que ja han estat excavades i que s’apreciaven a la perfecció.

Un cop s’acabi d’extreure tot el cos s’analitzarà si la causa de la mort va ser el foc i s’estudiaran els ossos per conèixer si era una dona o un home i quina edat tenia.

En paral·lel, en aquesta campanya també s’ha trobat ceràmica d’ús quotidià, com restes d’olles, plats o vaixella de taula d’origen iber o d’importació procedents de la península Itàlica; així com diferents utensilis bèl·lics, com ara projectils de fona fets de plom i restes d’una punta de projectil de catapulta.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca