Un agost amb el Rei dels musicals, Stanley Donen

Una retrospectiva homenatja el director de ‘Singin’ in the Rain’ i ‘On the Town’, desaparegut el 21 de febrer passat

Publicitat

El 21 de febrer passat va desaparèixer un dels darrers supervivents de l’època daurada del Hollywood clàssic, el director Stanley Donen, gran renovador del gènere musical, a qui ara la Filmoteca dedica una retrospectiva d’homenatge, que a més coincideix amb el cicle Musicals, tal com sonen.

Nascut el 13 d’abril de 1924 a Columbia, Carolina del Sud, en el si d’una família de comerciants jueus, Donen va passar la seva infància en sales de cinema, on va descobrir la seva vocació com a ballarí veient Ginger Rogers i Fred Astaire a Flying Down to Rio, a qui més endavant dirigiria en la memorable escena de Royal Wedding on ballava per les parets i el sostre de l’habitació.

Es forma en dansa des de ben petit i el 1940 es trasllada a Nova York, on debuta a Broadway en un muntatge de Pal Joey. Allà coincideix amb Gene Kelly, que el contracta com a ajudant de coreografia, i tots dos entren a la Metro Goldwyn Mayer de la mà d’Arthur Freed per escriure algunes de les pàgines més brillants del musical nord-americà. Debuten com a tàndem creatiu el 1949 amb On the Town, que revoluciona el gènere traient-lo dels platós i traslladant l’acció als escenaris naturals dels carrers de Nova York. Tres anys més tard arriba Singin’ in the Rain, musical monumental i esplèndid document del sotrac que va suposar el pas del cinema mut al sonor al Hollywood de finals de la dècada dels 20.

Encara a la Metro dirigiria a quatre mans amb Kelly It’s Always Fair Weather, i en solitari Seven Brides for Seven Brothers, però poc després va trencar el seu contracte amb la companyia i la col·laboració amb Kelly. Ja amb la Paramount va rodar a París Funny Face, protagonitzada per la seva musa Audrey Hepburn, i amb la Warner The Pajama GameDamn Yankees i la comèdia sofisticada Indiscreet, una escapada del musical que s’imposaria als anys 60, en ple declivi del gènere, quan la filmografia de Donen es diversifica i dona mostres del seu talent a la comèdia hitchcockiana Charade, l’àcida radiografia de la crisi d’una parella Two for the Road o Staircase, on Rex Harrison i Richard Burton interpretaven una parella de perruquers homosexuals.

Publicitat

Als anys 70, i després d’una raresa com The Little Prince, on col·labora amb Bob Fosse, un altre gran renovador del musical, la carrera de Donen entra en decadència, amb productes poc reeixits com Saturn 3Blame it on Rio i una mirada nostàlgica al cinema i el musicals clàssics a Movie Movie. El 1998 l’Acadèmia de Hollywood, que mai l’havia ni tan sols nominat, li concedeix l’Oscar honorífic, un reconeixement que Donen va agrair cantant i ballant Cheek to Cheek, un record a aquell Fred Astaire que li va despertar una vocació que el portaria a guanyar-se el títol de Rei dels musicals.

Podeu consultar tota la programació del cicle El feeling de Stanley Donen AQUÍ.


Sessions de la retrospectiva ‘El feeling de Stanley Donen’:

 

Singin’ in the Rain

Cantando bajo la lluvia

Gene Kelly, Stanley Donen, 1952

Dijous 1 d’agost / 20.00 h

Dissabte 3 d’agost / 22.00 h

Royal Wedding Noces reials

Stanley Donen, 1951

Divendres 2 d’agost / 21.30 h

Diumenge 4 d’agost / 19.30 h

Give a Girl a Break

Dóna-li una oportunitat a la noia

Stanley Donen, 1953

Dimarts 6 d’agost / 18.30 h

Dimecres 7 d’agost / 21.30 h

Funny Face Una cara con ángel

Stanley Donen, 1957

Dimecres 7 d’agost / 17.00 h

Dissabte 10 d’agost / 21.30 h

Staircase La escalera

Stanley Donen, 1968

Dijous 8 d’agost / 18.30 h

Dimecres 14 d’agost / 21.30 h

Kiss them for Me

Dona’ls un petó per mi

Stanley Donen, 1957

Divendres 9 d’agost / 19.00 h

Diumenge 11 d’agost / 19.30 h

The Grass Is Greener

L’herba és més verda

Stanley Donen, 1960

Dimarts 13 d’agost / 20.00 h

Dissabte 17 d’agost / 21.30 h

It’s Always Fair Weather

Sempre fa bon temps

Stanley Donen, Gene Kelly, 1955

Dijous 15 d’agost / 17.00 h

Divendres 16 d’agost / 19.30 h

Bedazzled Enlluernat

Stanley Donen, 1967

Diumenge 18 d’agost / 19.00 h

Dimarts 20 d’agost / 18.30 h

Charade Charada

Stanley Donen, 1964

Dimecres 21 d’agost / 17.00 h

Dissabte 24 d’agost / 19.30 h

Deep in My Heart

Stanley Donen, 1954

Dijous 22 d’agost / 18.30 h

Divendres 30 d’agost / 19.00 h

The Little Prince El pequeño príncipe

Stanley Donen, 1974

Divendres 23 d’agost / 22.00 h

Diumenge 25 d’agost / 19.00 h

Indiscreet Indiscreta

Stanley Donen, 1958

Dimarts 27 d’agost / 18.30 h

Dissabte 31 d’agost / 21.30 h

Damn Yankees! Maleïts ianquis

George Abbott, Stanley Donen, 1958

Dimecres 28 d’agost / 20.00 h

Dijous 29 d’agost / 18.30 h

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca