Olga Subirós serà la comissària de la proposta catalana a la Biennal d’Arquitectura de Venècia 2020

'AIRE/ARIA/AIR' reivindica el paper dels arquitectes en les noves formes de pensar davant la crisi climàtica

 Catalunya participarà a 17a edició de la Biennal de Venècia d’Arquitectura 2020 dins el programa ‘Eventi collaterali’ amb un projecte comissariat per Olga Subirós, i que porta per títol ‘AIRE/ARIA/AIR’. La presència catalana a la Biennal de Venècia, que s’inaugurarà el 23 de maig del 2020, està produïda per l’Institut Ramon Llull. ‘AIRE/ARIA/AIR’ reivindica el paper dels arquitectes en les noves formes de pensar i cartografia les ciutats davant la crisi climàtica que provoca l’acció humana sobre el planeta.
Segons ha informat l’Institut Ramon Llull a través del seu web, el projecte insta els arquitectes a fer arquitectura i urbanisme a partir de les dades immaterials. Ha indicat que “la contaminació atmosfèrica, lumínica i acústica fan necessàries noves metodologies de treball interdisciplinaris entre l’arquitectura, l’urbanisme, la sostenibilitat i les ciències de la salut”. En aquest sentit, ressalta que aquest projecte col·laboratiu reivindica també l’empoderament de la ciutadania i la necessitat de tornar la titularitat de les dades massives a l’espai comú.

L’element central del projecte és una instal·lació formada per un passadís estret que evocarà la morfologia urbana i que contindrà evidència material de la contaminació de l’aire que es respira a les ciutats. A l’exterior d’aquesta estructura es mostraran vídeo projeccions de l’estudi 300.000 Km/s, format per Mar Santamaria i Pablo Martínez, que enguany ha estat guardonat amb el prestigiós premi S+T+ARTS Prize d’Ars Electronica amb la Comissió Europea.

Publicitat

Al pavelló també estaran presents peces de CALIOPE-Urban v. 1.0, un treball de modelització de la contaminació de l’aire realitzat pel Barcelona Supercomputing Center i Smart Citizen, un projecte enfocat en l’avanç de les tecnologies i estratègies per a la captació de dades obertes sobre condicions atmosfèriques a partir de la participació ciutadana, amb el suport del projecte Europeu Making Sense, i gràcies a la col·laboració entre IAAC | Fab Lab Barcelona i Ideas for Change.

També, de la mà del grup multidisciplinari OpenSystems de la Universitat de Barcelona, hi participarà la proposta de ciència ciutadana xAire i els mapes de LOBELIA AiR, que mostren l’evolució de NO2 en ubicacions seleccionades.

L’espai expositiu serà ocupat per la veu de Maria Arnal, cantant i compositora que crearà una peça sonora inèdita concebuda com una ària crítica dedicada a l’aire en el que vivim.

Procés de selecció

El jurat del concurs per seleccionar el projecte que representarà l’arquitectura catalana a la Biennal de Venècia està nomenat per l’Institut Ramon Llull i enguany estava presidit per Assumpció Puig, degana del COAC, amb els vocals Pau Solà Morales, president de l’Arquin-Fad FAD; Pep Quílez, vicepresident de l’AJAC; Pati Nuñez i Estel Ortega, comissàries del Pavelló Català del 2018 (únic vot) i Francesc Serés, cap de l’àrea de creació de l’IRL.

Subirós és arquitecta i comissària de projectes que adopten un enfocament integrador de la cultura del segle XXI i les transformacions de gran abast de l’era digital. Ha estat comissària juntament amb José Luis de Vicente de ‘Big Bang Data’, una exposició sobre la datificació del món. Des 2014 ‘Big Bang Data’ s’ha presentat en ciutats de tot el món, adaptant i ampliant els seus continguts en cada seu. El 2016 va guanyar el concurs internacional per a l’exposició “Data Square” al EPFL-ArtLab de Lausanne.

Subirós també va dissenyar l’exposició entorn del procés creatiu del Xef Ferran Adrià i el restaurant El Bulli que va ser presentat a la Somerset House de Londres, Boston Science Museum i la Fundació Telefónica a Madrid. És autora també del muntatge de l’exposició ‘Estàs a punt per a la televisió?’ que va ser comissariada per Chus Martínez al MACBA, i de més d’una dotzena de projectes expositius per al CCCB, entre d’altres. És professora en el Màster en Dades i Disseny de l’Escola Elisava de Disseny-Universitat Pompeu Fabra i col·labora amb altres Universitats i Màsters, i és autora de diverses publicacions.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca