Veïns presenten al·legacions contra el projecte “fosc” de l’Hermitage a Barcelona

Altres veïns defensen que el projecte comportarà "enriquiment" per al barri

Publicitat

La Plataforma per un Port Ciutadà, integrada per diverses associacions de veïns, ha presentat aquest dimarts davant de l’Autoritat Portuària de Barcelona una quinzena d’al·legacions contra el “fosc” projecte del Museu Hermitage a la Barceloneta, sobre les quals el Port de Barcelona haurà de manifestar-se pròximament.

Dins de la plataforma, des de l’Associació de Veïns L’Òstia i del Barri Gòtic, Manoli Madrid, ha dit que l’al·legació més destacada versa sobre la “foscor sobre qui ho sol·licita”, perquè en el mateix document apareixen fins a cinc raons socials diferents, que són empreses estrangeres i minoritàries, en una foscor intolerable per als veïns, ha opinat.

Ha detallat la presència d’una matriu luxemburguesa de capital estranger amb menys de tres anys de vida i dedicada a la immobiliària: “I ens explica que ens portarà la cultura a Barcelona”.

El portaveu de l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible, Daniel Pardo, ha dit que aquest projecte és “una atracció turística més a primera línia de platja” que pretén atreure un milió de turistes a l’any i com a resultat l’expulsió de veïns i del comerç d’usos quotidians, generant problemes ambientals, de saturació de l’espai i transport públics, i que afavoreix el patiment a la ciutat.

Publicitat

Entre les al·legacions presentades, ha destacat, al seu parer, l’absurda taxa que el projecte pagaria al Port de 345 euros per metro quadrat i any: “Això comparat amb els preus de mercat no té sentit. És tres o quatre vegades més petit dels preus a l’ús”.

“Estem parlant de preus d’amic? El Port té motius ocults per arribar a cert acords comercials amb una certa gent?”, ha suggerit Pardo, que també ha destacat la falta d’un projecte que tingui en compte la igualtat de gènere.

Pel que fa a les al·legacions arquitectòniques, l’arquitecte representant de la Xarxa Aire-Cooperativa d’Habitatges de la Barceloneta, Toni Vidal, ha dit que es tracta d’un projecte amb un “elevat impacte ambiental” i de mobilitat.

Ha dit que el projecte arquitectònic incompleix algunes prescripcions del pla especial de la nova bocana, especialment la volumetria que “no pot superar la planta baixa més tres plantes, i el projecte contempla una planta baixa més cinc plantes”, a part del fet que les veles icòniques de l’arquitecte Toyo Ito sobresurten del perímetre de la parcel·la objecte de concessió.

La plataforma ha demanat a l’Ajuntament que veti el projecte, i ha considerat que el consistori, amb tots els seus recursos disponibles, podria haver tret punta a aquest projecte que “és un nyap”, ha opinat Pardo.

Enriquiment per al barri

A favor d’aquest projecte s’ha manifestat l’Associació de Veïns de la Barceloneta, el president de la qual, Manel Martínez, ha aplaudit que l’Hermitage pot enriquir el barri socialment, econòmicament i culturalment, i ha dit que prefereixen un museu que una macrodiscoteca a la bocana del port.

Sobre la multitud d’empreses que hi poden estar darrere, Martínez ha assegurat que els consta que “el capital és en part català i part d’un fons d’inversió suís”, i ha destacat el suport al projecte en el teixit social, cultural i econòmic del barri, a part d’esmentar la petició oberta a Change.org que ha rebut el suport de 3.149 signatures.

La secretària de l’Associació de Comerciants de la Barceloneta, Montserrat Valladares, ha considerat que no es poden tancar les portes a la cultura i encara que “potser el projecte tingui alguna cosa a millorar”, el desplegament significaria millorar la qualitat del turisme.

“Cal estar oberts a nous projectes”, ha dit Valladares, que ha considerat que al barri de la Barceloneta no tenen gaire oferta cultural actualment.

Un preu igual als altres

Fonts del Port de Barcelona han destacat sobre el preu de la concessió que es tracta d’un preu regulat per llei, com totes les concessions del Port de Barcelona, que “són exactament iguals per a qualsevol empresa que s’hi vulgui establir”.

A part, han recordat que l’atorgament de la concessió a l’Hermitage només seria efectiu si de manera prèvia el Port de Barcelona i l’Ajuntament han subscrit un conveni referent, tal com tots dos van acordar a principis del 2018.

Aquest conveni hauria de subscriure’s abans que el Consell d’Administració del Port aprovés eventualment aquesta concessió.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca