La temàtica del viatge i les qüestions quotidianes des d’una perspectiva de gènere, temes principals del TNT 2019

'Germinal' de Halory Goerger i Antoine Defoort que inaugurarà el festival, el darrer de Pep Pla com a director

Publicitat

La programació del Festival TNT, organitzat per l’Ajuntament de Terrassa i que se celebrarà del 26 al 28 de setembre, està conformada per una trentena de propostes, de les quals 7 són espectacles d’estrena absoluta, 2 estrenes internacionals a l’Estat espanyol i 5 coproduccions amb un total de 71 funcions en 20 espais. ‘Germinal’ de Halory Goerger i Antoine Defoort serà l’encarregada d’inaugurar el festival. La temàtica del viatge i les qüestions quotidianes des d’una perspectiva de gènere són els temes principals del TNT 2019. Aquest any s’ha reduït el certamen un dia i se celebrarà de dijous a dissabte, deixant fora el diumenge i comprimint més activitats el dissabte. Com ja es va anunciar aquesta serà l’última edició del TNT amb Pep Pla al capdavant. Rosa Boladeras, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Terrassa, ha assegurat que el TNT “continuarà i tirarà endavant”, però que estan estudiant quin en serà el model.

‘Germinal’ de Halory Goerger i Antoine Defoort (L’Amicale), que inaugurarà el festival, i ‘Par les temps qui courent…’ de Cie Carabosse són la nota internacional d’aquesta dotzè TNT. Pla ha destacat que estan molt contents de programar ‘Germinal’. “Un espectacle”, ha dit, que “narra què significa començar de zero”.

Entre els ‘leitmotivs’ de les obres del festival, destaca la temàtica del viatge i les qüestions quotidianes abordades des d’una perspectiva de gènere. Així doncs, el TNT 2019 emprendrà viatges col·lectius cap a paratges onírics com el que proposen els francesos Carabosse a ‘Par les temps qui courent…’; també viatges interiors i més sensorials com el dels murcians Onírica Mecánica a ‘Le grand Tour’, i abordarà amb mirada crítica les conseqüències negatives del turisme de la mà de les catalanes Mos Maiorum a ‘Gentry’.

Diversos espectacles presentaran problemàtiques comuns des d’una mirada feminista, ha apuntat Pla. Temes com la cosificació de la dona, la idea de bellesa, de plaer, l’explotació laboral, etc., seran presents enguany en obres com ‘Pla-dur’ del col·lectiu Atzur, sobre les kellys, ‘Unheimlich’ d’Irene Vicente / Cia. Pelipolaca, a ‘Catalina’ d’Iniciativa Sexual Femenina o al solo d’Ada Vilaró, ‘360 grams’.

Publicitat

‘360 grams’

Aida Vilaró ha explicat que ‘360 grams’ és “un cant a la vida” i es basa en una experiència pròpia que ha decidit compartir. Ella va tenir un càncer i va estar tres anys convivint amb la malaltia. “Aquesta proposta està feta des d’un lloc on hi ha un component de realisme màgic i poètic perquè crec que la poesia és el que pot fer que les ferides tinguin un camí cap a la bellesa”.

El festival ha destacat que un dels principals objectius de TNT és donar suport a la creació contemporània catalana i seguir apostant per la creativitat, la innovació i les noves tendències dels nostres creadors i creadores. En aquesta dotzena edició el TNT estrenarà cinc coproduccions: ‘Protocolos de acción frente a lo desconocido’ de la Fundación Agrupación Colectiva; la citada ‘360 grams’ de la creadora Ada Vilaró; ‘Schumann amateur’ de Rubén Ramos Nogueira, que torna al TNT per fer una reflexió sobre l’amor, la bogeria i el paper de la dona en la història de l’art a partir de la vida d’una parella de músics del Romanticisme alemany, Robert i Clara Schumann; ‘Suicide’ de Marc Caellas i David G. Torres i ‘Cobalto’ de Laila Tafur i Alba Rihe.

També s’estrenen, ‘Gota a gota’ d’El Canto de la Cabra, creada i dirigida per Elisa Gálvez i Juan Úbeda, una celebració poètica de la vida i de la de la mort; i ‘Incurables’, un espectacle multidisciplinar de dansa, vídeo-tecnologia i música electrònica inèdita creat a tres bandes entre el coreògraf Pere Faura, els vídeo-artistes Tatiana Halbach i Soren Christensen (Desilence) i el músic Albert Salinas (DJ Wooky)

Més propostes al carrer que altres anys

Enguany el TNT presenta més propostes al carrer que mai. A part de l’internacional ‘Par les temps qui courent…’ també es podrà veure l’espectacle de percussió interactiu, innovador i itinerant ‘Perculights!’ de Brincadeira i Bàcum, que també es veurà a Matadepera.

El TNT incorpora propostes musicals a la seva programació amb actuacions musicals no convencionals i avantguardistes. Per exemple, el concert de Balago; el duo de de pop electrònic barceloní Hidrogenesse o la jornada ‘Mutacions’, del Centre de Creació La Lluerna, que tancarà el TNT amb quatre artistes que presentaran propostes de música electrònica de petit format.

TNT Kids

En el marc del TNT Kids s’han programat quatre peces. ‘Un teatre al jardí’ de la Cia Minimons; ‘Handle with care’ de Diana Gadish, peça guanyadora de la darrera edició de GRUA al TNT 2018; ‘EZ Sub’, de Joao Pinto / Kandengue Arts i ‘Playscape Deluxe’ dels belgues Cathy Bertel i Den Draad

El darrer festival de Pep Pla

Aquesta serà l’última edició del TNT amb Pep Pla al capdavant. En aquests anys com a director artístic, ha ressaltat el certamen, Pla ha situat Terrassa “en el mapa de les ciutats de referència de l’Estat de les arts escèniques més innovadores essent el TNT un planter del talent emergent”. “És un festival important per mi perquè és el darrer però és una cosa particular meva”, ha indicat Pla.

El futur del TNT

Rosa Boladeras, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Terrassa, ha assegurat que el TNT “continuarà i tirarà endavant i seguirà creixent”. Ha apuntat que estan treballant amb l’equip de cultura en algunes línies perquè Terrassa “és una ciutat en la qual es necessita i es clama un espai de creació, de residència, d’intercanvi i d’exhibició més gran sobretot en el sentit del teixit de la creació”.

Ha apuntat que treballen en la possibilitat que el TNT es converteixi en TINT després de recalcar la importància d'”una major internacionalització del festival”. Probablement aviat es farà un concurs perquè totes les persones que vulguin presentar projecte hi puguin accedir. Boladeras ha dit que estan treballant si se centrarà en arts escèniques, però que està clar que hi haurà un canvi i que es ve “d’un lloc preciós”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca