Alaska i el Yukon protagonitzaran el 37è Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló

El certamen reconeixerà la trajectòria de l'alpinista català Òscar Cadiach

Publicitat

Alaska i el Yukon seran l’epicentre del 37è Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló. El certamen, que se celebrarà del 15 al 24 de novembre, posarà l’èmfasi en aquesta regió a través de l’espectacle inaugural, l’exposició central i un ampli ventall d’activitats. En paral·lel, l’alpinista català Òscar Cadiach serà guardonat amb la Flor de Neu d’Honor per la seva carrera alpinística i per la seva trajectòria com a realitzador de diversos documentals. Segons l’organització, el bon ritme d’inscripcions fa preveure que serà una de les edicions amb millors xifres de participació, amb produccions d’arreu del món.

Aquest dimecres s’han presentat les principals novetats del festival. Després de posar l’any passat la mirada a la Patagònia, aquesta vegada el festival es fixarà en Alaska i el Yukon, on hi conviuen inuits, cercadors d’or i treballadors de petrolieres. I tot plegat, enmig d’un entorn de gran valor alpinístic que posa a prova les expedicions amb les condicions climàtiques més extremes.

L’acte d’obertura se centrarà en el territori, l’exploració, la història i la cultura d’aquesta regió. No deixarà de banda la part esportiva, però anirà més enllà de l’alpinisme amb les històriques curses de trineus. Així, l’espectacle inaugural combinarà fragments cinematogràfics amb el testimoni, entre altres, del viatger i escriptor Jordi Canal-Soler, el fotògraf Oriol Alamany, l’actor i creador de la cursa de trineus Pirena, Pep Parés, o l’alpinista especialitzat en travesses àrtiques, Carles Gel.

En paral·lel, l’exposició central del festival posarà la mirada a una de les grans problemàtiques que han castigat les regions d’Alaska i el Yukon. El 1896, en descobrir que al fons del riu Klondike s’hi amagava or, milers de persones van deixar-ho tot i de manera desfermada van anar a la recerca d’aquest metall amb unes condicions molt dures. L’exposició ‘L’Or del Klondike,’ produïda per la Fundació del Festival i ubicada al foyer del teatre Cirivanum, recopilarà fotogrames i fragments d’aquest material iconogràfic, però també fotografies històriques d’aquell viatge.

Publicitat

Per la seva part, la biblioteca Dos Rius de Torelló mantindrà el programa d’activitats paral·leles durant els dies del certamen, amb propostes diàries. Entre les activitats, destaquen les conferències de l’escriptor Jordi Canal-Soler i el fotògraf Oriol Alamany.

Reconeixement a Òscar Cadiach

L’alpinista català Òscar Cadiach serà reconegut amb el premi Flor de Neu d’Honor. Més enllà de l’ascensió dels 14 vuit mils sense oxigen, la trajectòria de Cadiach ve marcada per la qualitat de les ascensions fetes a l’Himàlaia i al Karakorum. Entre les més destacades hi figuren el Nanga Parbat el 1984, l’obertura d’una via al Broad Peak Nord al cap de sis anys, o l’obertura de la via britànica al Shisha Pangma, en només 12 dies.

Durant la presentació d’aquest dimecres també ha servit per anunciar la renovació del conveni de coorganització i col·laboració entre la Fundació del Festival, la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca