Vilallonga defensa des del Japó la importància de mostrar la cultura catalana arreu del món

La consellera de Cultura visita el país coincidint amb la gira de l’OBC i una exposició itinerant del MNAC, entre altres

Publicitat

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha defensat des de Tòquio la importància de mostrar la cultura catalana arreu del món. Vilallonga ha aterrat aquest dilluns a la capital del Japó, en viatge oficial, amb una atapeïda agenda que ha iniciat avui mateix assistint a una funció del nou ‘Turandot‘ d’Àlex Ollé i l’OBC al New National Theater. La titular de cultura ha considerat “extraordinari” que una producció catalana pugui tenir la seva estrena mundial al Japó. Més tard, la consellera ha sopat amb membres de la comunitat catalana al Casal Català de Tòquio, amb qui ha intercanviat inquietuds i propostes per a futures col·laboracions. Els propers dies Vilallonga es trobarà amb una professora de català a la Universitat de Hosei, visitarà el National Art Center i el Mori Building Digital Art de Tòquio i es desplaçarà a Himeji per visitar l’exposició del MNAC ‘Barcelona ciutat de miracles artístics’, entre altres activitats.

Mariàngela Vilallonga ha iniciat el seu primer viatge oficial al Japó (també el primer de la consellera fora d’Europa) aquest dilluns, coincidint amb el que ha qualificat de “desembarcament” cultural català al país asiàtic. La consellera es referia així a la coincidència de la gira que l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) realitza durant el mes de juliol al Japó i l’estrena de ‘Turandot‘ (amb Àlex Ollé), la itinerància d’una exposició produïda pel MNAC a diverses ciutats nipones, i la visita del F.C Barcelona amb una sèrie de partits i compromisos de pretemporada.

“Estic molt contenta de ser aquí, amb una agenda pleníssima. Des de la conselleria de Cultura volem fer companyia i donar suport a totes aquelles activitats culturals que passen aquests dies al Japó”, ha manifestat Vilallonga. És important “portar” la cultura catalana a tot el món, ha afegit la consellera: “Ho fem a través de l’Institut Ramon Llull, del ‘nostre’ Lluís Puig i de tot el que tenim, sigui el Liceu, sigui l’OBC, el MNAC o altres museus”, ha reblat.

Després de presenciar “l’extraordinària” estrena mundial del ‘Turandot‘ d’Àlex Ollé i l’OBC a Tòquio (la d’avui era la darrera de set funcions que s’han vist en dos teatres de Tòquio abans de visitar dues ciutats més del Japó), Vilallonga s’ha reunit amb representants del Casal Català de Tòquio, acompanyada del secretari general de Cultura, Francesc Vilaró. Segons ha transcendit més tard, la trobada “ha permès estudiar la manera de millorar l’intercanvi d’informació i de reforçar el suport” a les activitats de la comunitat catalana al Japó, com ara la celebració de la festivitat de Sant Jordi o l’organització de cursos de català.

Publicitat

De fet, la consellera ha manifestat a l’ACN que viatges com aquest poden servir per estrènyer els vincles amb altres cultures, en aquest cas la japonesa, i “poder traduir més autors japonesos al català (i viceversa), tenir més presència de lectorats a les universitats del Japó, o que el Casal Català pugui fer més activitats, com la festa de Sant Jordi, una de les seves activitats estrella”.

Demà està previst una trobada a la Hosei University amb la professora de Cultura i Llengua catalanes, Raquel Vila i la responsable acadèmica Naomi Sasaki; una reunió amb Kikuro Tani, president de l’Associació Japonesa d’Amistat amb Catalunya (AJAC) i Creu Sant Jordi 2016; i una trobada amb el professor Ichiya Nakamura, director del Contents Innovation Program (CiP), entre d’altres.

Entre els actes de la setmana, Vilallonga tornarà a fer costat a l’OBC, assistint al concert simfònic que l’orquestra ofereix dimecres al Bunkamura Orchard Hall. També visitarà l’exposició ‘Barcelona ciutat de miracles artístics’, a la ciutat de Himeji, i també visitarà el National Art Center Tokyo i al MORI Building Digital Art teamLab Borderless, també a Tòquio.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes