Més de 142 universitats del món fan estudis en català

Vilallonga vol “potenciar i ampliar” la llengua al país nipó

Publicitat

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha visitat aquest dimarts la Hosey University de Tòquio, una de les tres universitats japoneses on s’ensenya el català. En el marc de la seu viatge al Japó per estrènyer els vincles culturals amb el país i contribuir a exportar la cultura catalana, Vilallonga -i el secretari general de Cultura, Francesc Vilaró- s’han reunit amb el vicerector d’aquesta universitat de Tòquio, Yoshinori Kumata, al qual han traslladat la voluntat del departament de “potenciar i ampliar” els estudis de català que s’imparteixen aquí i en altres centres del país, en col·laboració amb l’Institut Ramon Llull (IRL). Després, la consellera ha participat en una classe de Cultura i Llengua catalanes amb alumnes japonesos i la seva professora, Raquel Vila, així com la responsable acadèmica del centre, Naomi Sasaki.

El Japó compta amb tres universitats que imparteixen català: Universitat de Hosei, Universitat d’Estudis Estrangers de Tòquio i Universitat Prefactural d’Aichi. L’altra universitat amb estudis de català a Àsia és la Universitat d’Estudis Estrangers de Pequín. Durant el curs 2018-2019, 39 estudiants han cursat assignatures de català, tant de llengua com de cultura, segons informa el departament de Cultura.

A més, el 2018 l’Institut Ramon Llull va subscriure un conveni de col·laboració amb la Universitat de Hosei per a consolidar els estudis catalans a la Universitat i per a la realització d’activitats acadèmiques i de recerca (organització de seminaris, conferències, jornades, simposis, etc.) que contribueixin a la seva promoció i difusió.

En aquest sentit, la visita de la consellera tenia per objecte avaluar i fer seguiment dels programes d’estudis catalans en aquest centre, i estudiar possibles nous projectes o línies d’actuació per “potenciar el lligam entre la cultura japonesa i la catalana”.

Publicitat

A classe amb Raquel Vila

A la Hosei University la professora Raquel Vila imparteix dues assignatures de cultura catalana de dos semestres cadascuna, dins la Facultat de Comunicació Intercultural, adreçades als alumnes de 3r i 4t, especialitzats en espanyol i que han participat en el programa “SA” (Study Abroad), que envia els estudiants de segon curs a la Universitat de Barcelona durant un semestre (de setembre a febrer). Mariàngela Vilallonga ha presenciat i participat en una de les seves classes aquest dimarts.

Xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior de l’Institut Ramon Llull

El curs 2017-2018, 142 universitats van oferir docència en estudis catalans i van participar dels diversos programes adreçats al professorat i als estudiants, o van dur a terme activitats acadèmiques i culturals. D’aquestes, 86 universitats distribuïdes en 27 països (66 a Europa, 16 a Amèrica i 4 a l’Àsia) van rebre una aportació de l’Institut Ramon Llull per fer docència de català.

El nombre d’estudiants matriculats a assignatures de llengua i cultura catalanes en aquestes universitats va ser de 6.194, xifra que representa un total de 3.670 persones, la majoria de les quals cursen els seus estudis a França (1.547), Regne Unit (678) i Alemanya (667). Igualment rellevants són les xifres d’estudiants en països com la República Txeca (259), Mèxic (243), Romania (180) o Sèrbia (174).

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca