El candidat del Brèxit dur s’imposa: Boris Johnson serà el nou primer ministre del Regne Unit

L'exalcalde de Londres succeirà oficialment a Theresa May al capdavant de l'executiu britànic dimecres

L’exalcalde de Londres i exministre d’Exteriors Boris Johnson serà el nou primer ministre del Regne Unit després d’haver guanyat aquest dimarts les primàries del Partit Conservador. Partint com a clar favorit, Johnson ha obtingut més de 92.000 vots i ha derrotat al seu rival, l’actual ministre d’Exteriors, Jeremy Hunt, que ha aconseguit menys de 47.000 vots. Així, s’ha convertit en el nou líder dels tories en substitució de Theresa May. Johnson no succeirà oficialment a l’actual primera ministra britànica fins dimecres. Així, un dia després del relleu al partit, està previst que May presenti la seva renúncia a la Reina Elisabeth II i que, posteriorment, Johnson assumeixi el càrrec al capdavant de l’executiu un cop passi una audiència al Palau de Backingham.

Publicitat

Theresa May va anunciar a finals de maig la seva renuncia per no haver sigut capaç de forjar una majoria al parlament britànic a favor de l’acord del Brexit pactat amb Brussel·les. La segona primera ministra en la història del Regne Unit va arribar a Downing Street el juliol del 2016, just després del referèndum, i les negociacions pel divorci amb la Unió Europea ha centrat la seva acció de govern en els darrers tres anys.

Boris Johnson va ser un dels líders de la campanya a favor de marxar de la Unió Europea durant el referèndum i en els darrers mesos també ha defensat abandonar el bloc el 31 d’octubre encara que sigui sense un acord de sortida.

Diversos membres del govern de May, entre ells el ministre de finances Philip Hammond, van anunciar durant les primàries tories que sortirien de l’executiu si Johnson entrava com a primer ministre.

Promet sortir de la UE

En el seu discurs just després de conèixer el resultat, Johnson ha promès “fer efectiu el Brexit, unir el país i derrotar Jeremy Corbyn”, el líder dels laboristes. “Sé que ho podem fer, i que la gent del país confia que nosaltres ho puguem fer”, ha afegit. L’exalcalde de Londres ha dit que sap que “hi haurà gent que qüestionarà la saviesa de la decisió” dels militants ‘tories’, però, segons ell, en els últims 200 anys el partit “han tingut les millors idees sobre la natura humana”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes