Descobreixen una granja romana a l’Estrella de Badalona

S'hi han localitzat sitges, dipòsits, contenidors ceràmics i una espectacular llàntia de terracota en forma de gladiador, única a Catalunya

La intervenció arqueològica que s’està portant a terme al solar de l’antiga fàbrica de l’Estrella de Badalona, ha permès documentar una vil·la romana de 2.633 metres quadrats. Es tracta d’una gran explotació agrària, situada a 500 metres de la ciutat de Baetulo, en la qual es localitzen, a més de l’edifici principal, diferents zones productives relacionades amb les feines agrícoles: un conjunt de sitges -utilitzades per emmagatzemar cereals o llegums-, quatre dipòsits -dos amb una capacitat de milers de litres-, contenidors ceràmics de gran capacitat que es podien utilitzar per a la fermentació del vi, i un gran edifici que s’hauria utilitzat com a magatzem. Els treballs també han permès localitzar diverses peces ceràmiques, entre les que quals destaca una espectacular llàntia de terracota en forma de gladiador, única a Catalunya.

Publicitat

Els treballs que s’han desenvolupat en els darrers set mesos han permès determinar que aquesta vila romana situada a la vora de l’antiga Baetulo, va ser una important explotació vitivinícola. Clara Forn, arqueòloga del Museu de Badalona, ha explicat que una inscripció localitzada en una peça ceràmica que hauria format part d’alguna mena de mur de la vila, ha revelat que aquest espai productiu hauria estat vinculat amb Marcus Porcius, un gran productor local de vi que feia exportacions per tot l’imperi.

L’excavació, realitzada en extensió en un solar de 4.395 metres quadrats, també ha posat al descobert elements constructius romans que, a falta de l’estudi posterior, semblen tenir connotacions funeràries.

D’altra banda, s’ha recuperat material ceràmic del segle V com una vaixella fina de taula de procedència gal·la, que segons Forn “permetrà elaborar un discurs sobre una època de la qual no es tenia informació fins ara”.

Una llàntia única a Catalunya

Entre els objectes localitzats destaca una espectacular llàntia de terracota en forma de gladiador. “És una peça única a Catalunya”, ha explicat Forn que ha remarcat que només s’han trobat objectes similars a aquests a Roma i a Croàcia. “Presenta una elaboració molt treballada i una fractura molt detallista”, apunta l’arqueòloga que indica que es tracta d’un element excepcional “que només estava en unes cases molt concretes”. Els responsables de l’excavació entraran en contacte amb experts internacionals per obtenir més informació sobre aquesta troballa.

A més de la vil·la, també s’han documentat estructures que van fins a l’època moderna, de manera que es pot parlar d’una ocupació humana continuada en aquesta àrea.

L’alcalde de Badalona ha posat de relleu que “la magnitud de l’explotació agrícola descoberta és molt important i és una bona oportunitat perquè l’Ajuntament i la Generalitat segueixin treballant i aprofundint en la història de la ciutat”.

Pastor ha afirmat que “la Baetulo romana continua donant grans fruits” i ha considerat que aquestes troballes “situen la Baetulo a l’alçada de la veïna Barcino”.

Per la seva banda, el secretari general del departament de Territori i Sostenibilitat, Ferran Falcó, ha explicat que un cop el Govern i el Museu de Badalona determinin a nivell tècnic què cal fer amb les restes arqueològiques localitzades es podrà abordar la futura urbanització del sector de l’Estrella on està prevista la construcció de 360 nous habitatges de promoció pública i lliures i també una escola. “La previsió és que pugui començar a finals de 2020 o principis de 2021”, ha apuntat.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes