La comissió d’investigació de l’1-O agafa embranzida

CUP, JxCat, ERC i comuns portaran al ple del Parlament la votació per crear la comissió, que ja té els suports garantits

Publicitat

La comissió d’investigació de l’1-O citarà víctimes de la “violència institucional”, suposats responsables d’aquesta violència i experts sobre reparació de “danys físics i psicològics”. Així ho han acordat la CUP, JxCat, ERC i els comuns que conjuntament han signat una proposta de resolució per crear aquesta comissió. La iniciativa s’haurà de votar al ple del Parlament, on ja té els suports garantits amb la suma dels diputats de les quatre formacions. Segons han explicat portaveus dels grups en roda de premsa, una de les funcions de la comissió és elaborar una cartografia dels afectats i visionar les imatges que no s’han pogut veure al judici que s’ha celebrat al Tribunal Suprem. Com a molt d’hora la iniciativa es votarà al primer ple previst pel 9-10 d’octubre.

El diputat de la CUP Vidal Aragonès ha explicat els tres grups de persones que tenen previst citar a comparèixer quan es creï la comissió d’investigació. Considera “sa i necessari” que persones que van patir la violència “psíquica o física” expliquin la seva experiència al Parlament. D’altra banda, volen que els que pensen que són responsables d’aquesta violència vagin a la cambra catalana. “Ells hauran d’explicar per què no volen comparèixer i intentar justificar el perquè dels modus operandi”, ha avisat Vidal Aragonès davant la possibilitat que responsables del govern espanyol de Mariano Rajoy declinin comparèixer-hi, com ja ha passat recentment en altres comissions d’investigació al Parlament com la del 155 o del cas Castor.

En un tercer nivell, les formacions que donen suport a la creació de la comissió d’investigació creuen que també s’han de citar experts en “violència institucional” per tal que expliquin què passa anys després i donin recomanacions sobre com es pot reparar. Segons ha remarcat Aragonès, les persones que van patir aquesta violència es mereixem una “forma de reparació”.

Els representants de les formacions han assegurat que encara no han entrat a valorar els noms de les persones que se citaran i que s’han limitat a acordar quin tipus de col·lectius volen que hi participin.

Publicitat

Tant la diputada d’ERC Irene Fornós com el vicepresident del Parlament, Josep Costa, (JxCat) han destacat la importància de poder visionar en el marc de la comissió d’investigació les imatges que no s’han pogut veure al llarg dels mesos de judici al Suprem. Així mateix, Costa ha explicat que van acordar que “el més adequat” era que la comissió es posés en marxa quan acabés el judici. “Al judici no s’ha posat de manifest l’extensió de la virulència de l’actuació policial. Un cop conclòs el judici és més necessari que mai posar de manifest el que va passar, el que van patir els votants i el que va representar l’exercici de la violència institucional”, ha afegit Costa. Per la seva banda, Fornós ha dit que esperen que la comissió d’investigació es posi en marxa com abans millor.

Per la seva banda, el diputat del comuns Lucas Ferro ha denunciat que l’1-O va voler ser un “càstig exemplaritzant” i que no volia complir cap decisió judicial, sinó “alliçonar”. En aquest context, ha recordat que l’Ajuntament de Barcelona, liderat pels comuns, s’ha personat com a acusació popular en nombroses denuncies per càrregues policials de l’1-O.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca