El Govern lamenta que l’Estat no hagi facilitat la xifra dels diners que rebrà Catalunya el 2020

Aragonès encarregarà a Economia un estudi sobre el cost d'un salari mínim de referència català a l'administració

Publicitat

El Govern aprovarà la propera setmana encarregar un estudi al departament d’Economia perquè faci una estimació del cost i l’impacte que suposaria un salari mínim de referència català a l’administració. Així ho ha explicat el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, qui ha reconegut que Catalunya no té competències per establir una salari propi però sí que ho pot introduir en la contractació pública i en la negociació col·lectiva. D’altra banda, ha explicat que el Govern portarà els pressupostos al Parlament a la tardor per a la seva aprovació i ha criticat que l’Estat encara no els ha facilitat la xifra dels diners que rebran les comunitats, fet que està dificultant l’elaboració dels nous comptes.

Sobre el salari mínim de referència, Aragonès ha afirmat que el cost de la vida “no és el mateix” a Catalunya que a d’altres zones de l’Estat i que la realitat és que “cada cop més gent malgrat tenir feina està en situació de pobresa”, cosa que s’ha de solucionar. “No es cobra prou a Catalunya, s’ha de cobrar més”, ha declarat.

Tot i les crítiques per part d’alguns sindicats, el vicepresident ha confiat poder parlar-hi un cop passades les vacances i arribar al “màxim consens” ja que ha dubtat que els sindicats es puguin oposar a un augment dels sous dels treballadors.

Sobre els pressupostos del 2020, Aragonès ha explicat que estan treballant per tal de portar els comptes a aprovació a la tardor i ha esperat que “aquells que clamen sempre pel desbloqueig a Espanya, no boquegin Catalunya”. Ha reconegut però que en el camí de l’elaboració dels comptes s’han trobat amb l’escull de no tenir encara la informació sobre què rebrà Catalunya per part de l’Estat, cosa que creu que s’explica perquè s’ha volgut fer servir com a “una eina de pressió” en el procés de negociació de la investidura. En tot cas, ha dit que l’equip d’economistes de la Generalitat ha fet una estimació que apunta a que Catalunya podria rebre “uns 680 milions més”.

Publicitat

En aquest sentit, també ha denunciat que l’Estat “no està fent la seva feina” en altres qüestions com la liquidació de l’IVA del 2017 i altres assumptes acordats que ascendeixen a uns 700 MEUR “que haurien d’haver arribat i no han arribat”. Ha afegit que des de l’Estat reconeixen que han de facilitar aquests diners però que estan buscant “les maneres tècniques” per fer-ho en una situació de pròrroga pressupostària.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes