El Fòrum Cívic i Social sobre el procés constituent presentarà les conclusions al Parlament l’abril de 2020

El Consell Assessor de Llach es dissol i passa el relleu del debat a les Enteses Territorials

Publicitat

El Consell Assessor per a l’impuls del Fòrum Cívic i Social pel Debat Constituent, que presideix Lluís Llach, s’ha dissolt després de reunir-se amb el cap del Govern, Quim Torra, aquest dilluns al matí al Palau de la Generalitat. El Consell Assessor ha entregat a Torra un informe que detalla la feina feta des de l’octubre de 2018 i on s’expliquen les properes passes a seguir. El procés participatiu que fa el debat constituent culminarà l’abril de 2020, quan el Fòrum Cívic i Social presentarà les seves conclusions al Parlament. Abans, les Enteses Territorials pilotaran i garantiran un debat “transversal i plural”, a més de coordinar unes Jornades Formatives.

El Consell Assessor ha acordat passar la pilota a la societat civil, que “s’autoorganitzarà” per conduir el debat constituent al marge dels partits. De fet, Llach ha estat crític amb les formacions sobiranistes en subratllar que la seva manca d’unitat ha provocat la “mancança” d’objectius polítics “engrescadors, unitaris i transversals”. Així, l’exdiputat de JxSí ha reiterat que avui no es donen les condicions perquè els partits puguin actuar de dalt a baix com a promotors de cap participació constituent. Per això el territori ha de prendre la iniciativa, segons Llach.

El procés constituent se centrarà en debatre sobre les bases d’una Constitució per a Catalunya, sense que se’n redacti cap des d’aquest òrgan, que depèn de la conselleria de Presidència que encapçala Meritxell Budó. De fet, Llach ha deixat clar que l’únic objectiu del Fòrum Cívic i Social és debatre el futur del país i trobar les eines per coordinar, ordenar i impulsar aquest debat.

Gabriela Serra, membre del Consell Assessor, ha apuntat que la ciutadania debatrà sobre les grans qüestions que inclouen les constitucions, però sense anar més enllà: “Les constitucions les fan els parlaments o les assemblees constituents”.

Publicitat

Les Enteses Territorials, amb implementació local i comarcal, dinamitzaran el debat constituent. A partir del setembre de 2019 donaran a conèixer el projecte amb una campanya de comunicació, i entre el mateix mes i l’octubre organitzaran set jornades formatives temàtiques en set ciutats del país. Es debatrà sobre llengua i ciutadania, organització territorial, règim econòmic, drets, participació política i organització del poder, recursos naturals, i seguretat i relacions internacionals.

Quan s’acabin els debats ciutadans l’Entesa Nacional pel Debat Constituent convocarà el Fòrum Cívic i Social, ens que agruparà partits, entitats i organitzacions socials, que recollirà les conclusions del procés de debat previ. Aquest resum es presentarà al Parlament l’abril de 2020. Serà aleshores quan el Fòrum farà una passa al costat per deixar que els partits decideixin quines passes fer a continuació.

La compareixença de premsa posterior a la reunió entre Torra i els membres del Consell Assessor ha tingut lloc a la mateixa hora que el candidat a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez, feia el seu discurs d’investidura al Congrés.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca