La Generalitat impulsarà un salari mínim tot i que no té competències per aplicar-lo

Aragonès espera que serveixi de referència en la negociació col·lectiva

Publicitat

El Govern impulsarà un salari mínim interprofessional (SMI) d’àmbit català diferenciat del de la resta de l’Estat. Ho ha anunciat el vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, aquest dijous al matí encara que ha reconegut que la Generalitat no té competències per fer que sigui d’obligat compliment. “El Govern no pot fer per decret llei o portar al Parlament una llei de salari mínim però aquest país pot fer allò que tantes altres vegades hem fet quan des de l’Estat no s’ha arribat fins on volíem, que és construir-ho en base al consens social”, ha dit. Així doncs, el salari mínim català hauria de servir com a referència a l’hora de negociar els convenis col·lectius. Aragonès ha demanat la implicació de patronals i sindicats: “Si el SMI de l’Estat és insuficient avancem per via de la concertació i la negociació col·lectiva”. Actualment el SMI al conjunt de l’Estat és de 900 euros. El vicepresident i conseller d’Economia ha argumentat que un compromís per augmentar el salari mínim de referència a Catalunya permetria “una millora en el conjunt dels salaris”.

Aragonès ha explicat que les pròximes setmanes engegaran els instruments per calcular quin hauria de ser el salari mínim de referència català amb la intenció de presentar-lo d’aquí tres mesos. A partir d’aquí, el titular d’Economia ha afirmat que iniciaran un “procés de concertació social” amb els agents socials i econòmics per consensuar-lo a través del Consell de Relacions Laborals de Catalunya.

El vicepresident i conseller d’Economia ha fet la proposta davant agents econòmics i socials a la presentació l’Informe Anual de l’Economia Catalana 2018. El secretari general de CCOO, Javier Pacheco, ha opinat en una atenció als mitjans que la proposta “no té recorregut” perquè el Govern no té competències i ho ha considerat una “ocurrència”: “La proposta no se l’ha pensat bé, no l’ha articulat col·lectivament, ha de donar-hi una volta”.

El secretari general de la UGT, Camil Ros, ha vist bé “tot el que sigui augmentar salaris a Catalunya” encara que també ha demanat a la Generalitat que “prediqui amb l’exemple” en la contractació pública. Ros ha dit que perquè el salari mínim català tingui caràcter de norma només veu un “buit legal” en els acords interprofessionals de Catalunya (AIC), que estableixen recomanacions per a la negociació col·lectiva.

Publicitat

Des de Foment del Treball, la vicepresidenta de la patronal, Virginia Guinda, ha afirmat que seuran a la taula de negociació del salari mínim i ha esperat que el resultat sigui “molt positiu” però ha dit que no és l’única variable per repartir els beneficis de l’activitat econòmica. També ha dit que cal avaluar que la proposta sigui “realment viable” i no afecti la capacitat de creació de riquesa de les empreses.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca