El fantàstic més heterodox i transgressor serà a un Sitges 2019 que premiarà la carrera de Sam Neill

El certamen també rendirà homenatge al gran realitzador italià Pupi Avati, responsable de clàssics com ‘Zeder’ o ‘La casa dalle finestre che ridono’

Falten menys de tres mesos per al 3 d’octubre i la 52a edició del Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya ja avança a tota velocitat. Més de 40 títols conformen aquest primer avanç de programació, que inclou les últimes novetats del cinema de gènere internacional, català i espanyol –amb una atenció especial als films dirigits per dones– i s’emmarca en els paisatges post-apocalíptics de Mad Max (George Miller, 1979) que celebra el seu 40è aniversari a Sitges 2019.

Publicitat

Sam Neill –l’actor neozelandès reconegut mundialment per cintes inoblidables del fantàstic com La posesión (Andrzej Zulawski, 1981), La caza del Octubre Rojo (John McTiernan, 1990), Parque Jurásico (Steven Spielberg, 1993) o En la boca del miedo (John Carpenter, 1994)– rebrà a Sitges 2019 el Gran Premi Honorífic. En una llarga trajectòria que es va iniciar l’any 1977 amb Perros de presa, de Roger Donaldson, Neill ha participat en més de 75 pel·lícules i més de 45 produccions per a la televisió. Altres títols imprescindibles de la seva filmografia són El piano (Jane Campion, 1993), El hombre bicentenario (Chris Columbus, 1999) o les sèries Peaky Blinders, Alcatraz Los Tudor.

La primera onada de títols que anuncia el Festival demostra que el gènere fantàstic és cada cop més heterodox, transitant no només els camins del terror, la fantasia o la ciència ficció –ja consolidats– sinó obrint-se a temàtiques, conceptes i reflexions més àmplies que interessen a públics cada vegada més majoritaris. De la mateixa manera, els films de gènere fantàstic es revelen com els més transgressors en termes conceptuals i formals, creant tendències decisives no només dins el gènere sinó en l’audiovisual contemporani.

Entre els títols més esperats hi destaca 3 From Hell, de Rob Zombie, el retorn de la família Firefly de Los renegados del diablo, que promet ser una de les sessions més vibrants del Festival. El thriller sobrenatural Daniel Isn’t Real és la nova proposta d’Adam Egypt Mortimer, que el 2015 va presentar a Sitges Some Kind of Hate. El debut en la direcció d’Ant Timpson –productor neozelandès d’ABCs of DeathTurbo Kid o The Greasy Strangler– és Come to Daddy, una comèdia negra protagonitzada per Elijah Wood que sorprendrà el públic del certamen. Henry Jacobson debuta també amb Bloodline, terror familiar sagnant amb influències de Brian De Palma. Severin Fiala i Veronika Franz, els dir ectors austríacs de la terrorífica Goodnight Mommy (Sitges 2014) tornen amb The Lodge, una nova incursió en la psicologia humana més fosca. Vivarium, de Lorcan Finnegan, va presentar-se a Cannes i aterrarà a Sitges amb la seva arriscada posta en escena i un repartiment encapçalat per Imogen Poots i Jesse Eisenberg.

Els zombies no faltaran a la festa amb la comèdia australiana Little Monsters, d’Abe Forsythe, que protagonitza una Lupita Nyong’o en estat de gràcia. Depraved, de Larry Fessenden, proposa una nova interpretació del mite de Frankenstein amb el seu terror experimental i artesanal. L’univers de The Ring,de Hideo Nakata,torna a l’actualitat aquest 2019 amb Sadako, una nova entrega que mostrarà els orígens de la popular franqucia japonesa.

Des de França arriben The Room,una original i brillant combinació de terror i ciència ficció, dirigida pel francès Christian Volckman i protagonitzada per Olga Kurylenko, i l’última producció de Quentin Dupieux, Le daim, un dels grans èxits de la Quinzena de Realitzadors de Cannes i una de les pel·lícules franceses amb millors crítiques de l’any, que confirma la fidelitat del director a Sitges.

El fantàstic més femení

El cinema de gènere dirigit per dones ocuparà un espai predominant a Sitges 2019, tal com ho ha fet en els últims anys, amb un gran nombre de títols. D’Austràlia arriba Judy and Punch, de Mirrah Foulkes, una història de venjança amb Mia Wasikowska al capdavant. El duet de directores i actrius nord-americanes Jocelyn DeBoer i Dawn Luebbe presentaran la comèdia Greener Grass, que transcorre en un món on tothom du aparell dental. També es projectarà Braid, un thriller addictiu i truculent dirigit per Mitzi Peirone. The Woman va sacsejar Sitges 2011 i la seva protagonista, Pollyanna McIntosh, dirigeix ara Darlin’, recuperant la història a través de la filla d’aquella recordada dona salvatge.

Roxanne Benjamin es postula com una de les noves veus més interessants del gènere amb Body at Brighton Rock, un thriller psicològic amb tocs de survival. Per la seva banda, la canadenca Jovanka Vuckovic presentarà la post-apocalíptica Riot Girls, que combina acció, violència i romanç queer 

La millor animació internacional

Sitges 2019 serà, un any més, l’aparador del cinema d’animació més actual. El director japonès Keiichi Hara (Miss Hokusai) portarà The Wonderland, que es projectarà a la sessió especial per alumnes de les escoles de Sitges. També del Japó són Children of the Sea, d’Ayumu Watanabe, considerada un dels millors exponents de l’anime d’aquest any al Festival d’Annecy, i One Piece Stampede, basada en la immensa obra d’Eiichiro Oda, el manga més mediàtic i influent de les últimes dècades.

Des de França, Les hirondelles de Kaboul,de Zabou Breitman i Eléa Gobbé-Mévellec, transporta a l’estiu de 1998, a una ciutat de Kabul ocupada pels talibans. La xinesa White Snake completa aquest primer avanç pel que fa a l’animació. Dirigida per Amp Wong i Zhao Ji, proposa una combinació irresistible d’aventures fantàstiques amb una història d’amor.

Cinema català i espanyol

Les últimes produccions espanyoles de gènere s’exhibiran a Sitges 2019, que avança quatre prometedors debuts procedents del País Basc i Catalunya. Cuerdas, del tarragoní José Luis Montesinos –guanyador del Goya pel curtmetratge El corredor– és un thriller de supervivència protagonitzat per una jove tetraplègica interpretada perPaula del Río, que queda atrapada amb l’única companyia del seu gos malalt. Aritz Moreno debuta també en el llargmetratge amb Ventajas de viajar en tren, que compta amb un destacat elenc format per Belén Cuesta, Luis Tosar, Pilar Castro, Ernesto Alterio, Quim Gutiérrez, Macarena García i Javier Botet.

Una altra opera prima, Paradise Hills, d’Alice Waddington, aterrarà a Sitges després del seu pas per Sundance 2019. Amb un repartiment internacional que inclou Milla Jovovich o Emma Roberts, i la participació de Nacho Vigalondo al guió, el film se situa en un misteriós internat femení de luxe. La crítica social serà present al thriller El hoyo, de Galder Gaztelu-Urrutia, que situa l’espectador en una entorn distòpic on les persones es troben dividides en diferents nivells.

Segell Blood Window

El cinema fantàstic llatinoamericà brillarà a la 52a edició del Festival amb els millors títols de la temporada. La imprevisible Breve historia del planeta verde, de l’argentí Santiago Loza, barreja drama i comèdia en una història d’extraterrestres i transsexualitat. També argentines són Punto muerto Soy tóxico, de Daniel de la Vega i Pablo Parés, respectivament. Un thriller criminal i un film de terror post-apocalíptic que demostren l’excel·lent salut del gènere al país.   

De Veneçuela arriba Infección, cinta de Flavio Pedota, sobre un brot desconegut del virus de la ràbia. La colombiana Luz, de Juan Diego Escobar Alzate, s’endinsa en una comunitat que viu a les muntanyes i espera un nou messies. El film uruguaià En el pozo, dels germans Bernardo i Rafael Antonaccio, planteja qüestions sobre la violència de gènere en to de thriller.

Noves Visions: El gènere d’autor

La mirada més personal al gènere vindrà de la mà de Noves Visions. La finlandesa Dogs Don’t Wear Pants, de J-P Valkeapää, procedent de la Quinzena de Realitzadors, serà l’encarregada d’inaugurar la secció amb l’odissea personal d’un home perdut en un laberint de seducció sadomasoquista, per part d’una dominatrixque posarà a prova els propis límits del protagonista.

Kindred Spirits, dirigida per Lucky McKee (DeathcemberThe Woman) i protagonitzada per Thora Birch, serà una de les pel·lícules més esperades de Noves Visions pels fans de l’últim cinema de terror nord-americà. The Halt, del filipí Lav Díaz (Season of the Devil) i presentada també a l’última Quinzena de Realitzadors s’emmarca en una distòpia sobre el futur de Filipines en clau de ciència ficció i amb una durada de més de quatre hores i mitja.

El drama fantasmagòric Vif-Argent, d’Stéphane Batut, i la distòpica Jessica Forever, de Caroline Poggi i Jonathan Vinel, procedents de França, seran també cites indispensables, així com el thriller coreà Idol, de Lee Su-jin (director de Princesa), les japoneses Dancing Mary i Jam, de Sabu, o Jesús Shows You the Way to the Highway, de l’inclassificable Miguel Llansó, que ha generat entusiasme en diversos certàmens internacionals, com el NIFFF (Festival de Cinema Fantàstic de Neuchatel).

Brigadoon

La secció avança la programació de tres llargmetratges i tres documentals. S’hi projectarà el giallo argentí Mirada de cristal, dirigit per Ezequiel Endelman i Leandro Montejano, ubicat en el món de la moda argentina de principis dels vuitanta. També de l’altra banda de l’Atlàntic arriba ¿Eres tú, papá?, una cinta de terror cubana dirigida per Rudy Riverón Sánchez. Brigadoon presentarà el debut en el llargmetratge del portuguès Fernando Alle, després de l’èxit dels seus curtmetratges Papá WrestlingBanana MotherfuckerMutant Blast ésun film apocalíptic farcit de zombis, acció i gore.

Pel que fa als documentals, s’hi podrà veure George Hilton – The World Belongs to the Daring, de Daniel Camargo, centrat en el mític actor George Hilton. També Blood & Flesh: The Reel Life & Ghastly Death of Al Adamson, de David Gregory, que repassa la vida i l’obra d’un dels realitzadors més reconeguts del cine exploitation nord-americà de les dècades seixanta i setanta: Al Adamson. Per últim, Deodato Holocaust explica la història del cineasta italià Ruggero Deodato, convertit en “mestre de l’horror” gràcies a la seva obra  Holocausto caníbal (1980), qualificada com el primer found footage de la història del cine.

El director de cinema, productor i guionista italià Pupi Avati rebrà el Premi Nosferatu, que atorga la secció Brigadoon, a Sitges 2019. El cineasta ha combinat diversos gèneres al llarg de la seva trajectòria, com la comèdia o el cinema d’aventures, però ha destacat en el terror, amb títols com La casa dalle finestre che ridono (1976) o L’arcano incantatore (1996), que es recuperen a Brigadoon. En sessió especial –fora d’aquesta secció– es podrà veure la seva nova pel·lícula Il signor diavolo.

Retrospectives i homenatges

Sitges 2019 recuperarà la memòria del director, escriptor i actor xinès King Hu –recordat per la seva contribució al gènere de les arts marcials– amb una retrospectiva formada per quatre títols fonamentals en la seva filmografia: Come Drink with Me(1966), Dragon Inn (1967), A Touch of Zen (1971) i Legend of the Mountain(1979).

Dins les celebracions del 40è aniversari de la primera entrega de la saga AlienSitges 2019 projectarà el documental Memory – The Origins of Alien, d’Alexandre O. Philippe (director de 78/52Doc of the Dead The Life and Times of Paul the Psychic Octopus, tots ells presentats a Sitges). Una investigació sobre els orígens de l’obra mestra de Ridley Scott.

Sitges Film Hub

En les últimes edicions, el Festival ha apostat per aquest impuls en l’organització d’activitats d’indústria dirigides als acreditats i professionals presents al certamen.  Sota el paraigua del Sitges Film Hub, en l’anterior edició del Festival es van acollir 33 activitats, entre taules rodones, activitats de mentoring i trobades amb convidats del Festival. Més de 1.800 assistents van ser presents a les activitats on també es van presentar 36 projectes en diverses sessions de pitch.

El Sitges Pitchbox, activitat que presenta set projectes de llargmetratge de ficció de gènere fantàstic en una defensa de pitch, celebra aquest any la seva cinquena edició. L’activitat compta amb la participació d’una personalitat rellevant del sector audiovisual que serà anunciat pròximament. La presentació de projectes es realitza mitjançat la plataforma de l’entitat coorganitzadora Filmarket Hub. El període de presentació de projectes es mantindrà obert entre el 24 de juliol i el 21 d’agost.

També celebra el seu cinquè aniversari el programa Blood Red Carpet que ho festejarà amb una edició especial. El programa, promotor del jove talent actoral del Festival i pioner a tot l’estat, selecciona dues joves actrius i dos joves actors que hagin demostrat una prometedora trajectòria al seu país d’origen. Amb motiu del cinquè aniversari, la Blood Red Carpet comptarà amb la presència d’un actor o actriu espanyol consolidat a escala internacional per acompanyar als candidats finalistes a assolir la mateixa projecció fora de les seves fronteres.

La iniciativa del Festival que busca acostar la literatura i el cinema Fantàstic, el Taboo’ks, presentarà en la seva tercera edició quatre obres literàries (novel·la, teatre, relat curt i novel·la gràfica o còmic) i un study-case d’un projecte en vies d’adaptació. El programa convida a productors interessats en els projectes amb la finalitat de promoure acords d’adaptació. L’activitat comptarà també amb una masterclass impartida per una personalitat significativa en tots dos sectors: el cinematogràfic i el literari. El termini de presentacions d’obres finalitza el 26 de juliol.

El Producers Meet Producers torna amb força en la seva cinquena edició. El programa de mentoring dirigit a joves productors celebra aquest any el seu tercer cas d’èxit on el curtmetratge A little taste, sorgit d’una anterior edició del programa, s’estrenarà a la Secció Oficial del Festival de Sitges 2019.

El Sitges Film Hub publicarà la seva agenda completa d’activitats al mes de setembre.

20 anys d’SGAE

Els Premis SGAE Nova Autoria, que organitzen conjuntament SGAE i la Fundació SGAE, celebren el vintè aniversari dins del Festival. Els curtmetratges finalistes que presenten les escoles de cinema de Catalunya es projectaran el al Cinema Prado i, a continuació, a l’espai Canyateca se celebrarà la resolució al millor guió, millor direcció i millor música original.

Per celebrar les dues dècades, SGAE, la Fundació SGAE i el Festival de Sitges preparen una retrospectiva dels guardons i una festa amb els guanyadors i els finalistes de tots aquests anys, les escoles i la indústria.

Màster UOC

Aquest any es gradua la primera promoció del Màster en Cinema Fantàstic i Ficció Contemporània, codirigit per la UOC i el Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya. La promoció, de tretze alumnes, culmina dos anys d’estudi sobre el cinema de gènere amb la realització de guions, projectes de recerca i el desenvolupament de programes de film literacy com a part de la seva formació.

S’obre ara una nova campanya de matriculació sota el lema “Busquem adeptes”, apel·lant als cinèfils i apassionats que vulguin aprofundir en els cànons del cinema fantàstic.

Concerts

Sitges 2019 també viurà un vespre dedicat a la música, amb els concerts de Hermann Kopp i Nightcrawler, el divendres 11 d’octubre a la sala New Ricky’s. El compositor alemany Hermann Kopp, al costat del músic Tamon Miyakita, actuarà per primera vegada al nostre país interpretant les composicions per als films de Jörg Buttgereit NekromantikNekromantik 2 i Der Todesking.

La mateixa nit, sonarà el synthwave i el darksynth de l’univers sonor del grup Nightcrawler, inspirat en els sons de les bandes sonores de terror i les pel·lícules de ciència ficció, combinant aquests ingredients amb ritmes electrònics i atmosferes fosques.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes