La facturació del sector editorial espanyol torna a créixer malgrat la reducció de títols i exemplars editats

El llibre digital es va estancar el 2018 mentre les llibreries es mantenen com a principals canals de distribució

Publicitat

La facturació del mercat editorial de tot l’Estat va arribar als 2,36 milions d’euros el 2018, un creixement de l’1,9% respecte l’any anterior que manté la tendència a l’alça dels últims cinc anys. Segons l’avanç de l’Informe de Comercio Interior del Libro elaborat per la Federació de Gremis d’Editors de l’Estat, el creixement es produeix malgrat la caiguda de títols editats, tant en paper com digital (76.202), i la reducció de la tirada mitjana fins als 3.762 exemplars. La reducció es deu entre altres a la paralització dels calendaris de renovació dels llibres educatius. Però malgrat això, i malgrat l’estancament de vendes del llibre digital (un 0,1% menys), el 2018 es van vendre 160 milions d’exemplars a tot l’Estat, això és, un 1,6% més que el 2017, la qual cosa explica en bona mesura l’augment global de facturació.

Quant als preus, el preu mitjà dels llibres en paper va caure l’any passat fins als 13,96 euros (gairebé un 5% menys que el 2017). El preu dels llibres digitals també es va reduir, més lleugerament, fins a 9,25 euros de mitjana.

La paralització dels calendaris de renovació dels llibres de text ha comportat un descens de la producció editorial a l’Estat, per bé que tots els altres subsectors també s’han reduït. Amb tot, les vendes del llibre en paper (ficció i no ficció) han mantingut la tendència a l’alça de la facturació global del sector. De fet, l’1,9% de creixement global respecte el 2017 seria del 4,7% si s’analitzen tots els sectors sense comptar el llibre educatiu, segons apunta aquest informe.

Territorialment, la facturació es concentra sobretot a Barcelona, que lidera clarament el negoci amb un 50,8% del total, seguida de Madrid (42,2%). Entre les empreses de les dues ciutats sumen el 92,9% de la facturació total del sector editorial.

Publicitat

I mentre la venda del llibre digital frena, les llibreries es mantenen com els principals canals de venda. La venda física representa encara el 53% de la facturació del sector, mentre la resta se la reparteixen la venda de llibre en paper a través d’Internet i el llibre digital.

D’altra banda, l’informe aporta dades sobre les exportacions del llibre editat a l’Estat, que també segueixen creixent, l’any passat a raó d’un 4,5%, fins assolir els 615,4 milions d’euros. El sector editorial representen 421,4 milions d’euros del total.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca