Aragonès diu que la carta de Torra respon als “debats interns” de JxCat i recorda que ERC decidirà el seu vot al Congrés

El vicepresident del Govern apunta que "totes les possibilitats han d'estar sobre la taula" per fer front a la sentència del Tribunal Suprem sobre l'1-O

Publicitat

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, respecta la carta que el president Quim Torra ha adreçat a Pedro Sánchez en la qual adverteix que no votarà la seva investidura si no assumeix el diàleg sobre l’autodeterminació. En una atenció als mitjans després de visitar la Fundació Surt, el vicepresident ha assegurat que la missiva, publicada al diari ‘La Vanguardia, respon als “debats interns” de JxCat i recorda que només ERC pot decidir el vot dels seus 15 diputats al Congrés dels Diputats. Segons Aragonès, si els dos socis de Govern acorden les seves posicions “millor”, però si no pot ser així, les posicions que adoptin “són absolutament legítimes”. Preguntat per si el Govern descarta eleccions perquè prioritza l’elaboració dels pressupostos del 2020, l’adjunt a la presidència d’Esquerra ha apuntat que “totes les possibilitats han d’estar sobre la taula” per fer front a la sentència del Tribunal Suprem sobre el cas de l’1-O.

Segons, Aragonès el cap de l’Executiu “té tot el dret a escriure els articles que consideri” per influir en les decisions polítiques de Junts per Catalunya. Alhora, ha assegurat que Esquerra té el seu propi “debat intern” i els seus procediments per decidir el vot a la investidura de Pedro Sánchez, que s’ha de celebrar el dia 22 de juliol. “Tenim 15 diputats, un milió de vots, ens devem als nostres electors. Les decisions sobre què faran els diputats d’Esquerra Republicana les prendrà Esquerra Republicana”, ha insistit.

Una posició diferent dels partits de coalició en el vot al Congrés dels Diputats no ha d’afectar la gestió de la Generalitat perquè s’emmarca en el “relat de partits polítics” diferents, ha defensat. “Hi ha qüestions que formen part de la dinàmica de Govern que s’han d’acordar: la continuïtat del Govern, la convocatòria d’eleccions i el procés d’elaboració de pressupostos”, ha explicat, “però hi ha un àmbit que és el debat entre partits i la coalició és al Govern de Catalunya, no al Congrés dels Diputats, a la Diputació de Barcelona, al Parlament Europeu o als consells comarcals”, ha afegit.

En aquests casos, diu, cal respectar “la llibertat de cada formació de prendre les seves pròpies decisions”, que, “si són acordades, millor” però, si no s’acosten les posicions, “també és absolutament legítim”. “Crec que hem de desdramatitzar-ho, és la naturalesa d’un govern de coalició”. Per això, ha apostat per “reforçar la confiança” dels ciutadans a través de les polítiques pròpies del Govern, separant-les de la desunió que es pugui interpretar a partir de les “dinàmiques de partits”.

Publicitat

A més el vicepresident, ha considerat que la divisió a l’independentisme pel que fa a la investidura no és més gran que la que hi ha entre Podemos i PSOE, que no han aconseguit pactar un acord per investir Pedro Sánchez. “Fonamentalment qui està desunit és l’esquerra de l’Estat”, ha afirmat.

“Totes les opcions han d’estar sobre la taula per respondre a la sentència”

Preguntat per si el Govern descarta eleccions perquè prioritza l’elaboració dels pressupostos del 2020, l’adjunt a la presidència d’Esquerra ha apuntat que “totes les possibilitats han d’estar sobre la taula” per fer front a la sentència de l’1-O que emetrà el Tribunal Suprem. Aragonès ha assegurat que aquesta resposta ha de ser acordada entre ERC i JxCat i ha afirmat que, paral·lelament, han de seguir governant i que, per això, estan elaborant els comptes de l’any que ve. “No podem no fer-los, esperant a una sentència que ara per ara no sabem quina és”, ha argumentat.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca