La Fura dels Baus i l’OBC es donen la ma a Tòquio en l’estrena mundial del ‘Turandot’ d’Àlex Ollé

L’orquestra inicia aquest divendres al Bunka Kaikan Theater la seva gira de cinc setmanes pel Japó

Publicitat
Les 2.300 localitats del Bunka Kaikan Theater de Tòquio s’ompliran aquest divendres per assistir a l’estrena mundial d’una nova ‘Turandot’ amb direcció escènica d’Àlex Ollé, música de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) i Iréne Theorin com a solista destacada. La producció amb segell català de l’òpera de Puccini debuta aquí amb tres funcions, a les quals seguiran quatre representacions més a la capital japonesa (New National Theatre), dues al Biwako Hall d’Otsu i dues més al Cultural Arts Theatre de Sapporo. Tot plegat s’emmarca dins del Summer Festival Opera 2019-20 que impulsa el director de l’OBC, Kazushi Ono, com a assessor de l’Olimpíada Cultural de Tòquio 2020. I és també en aquest context preolímpic que l’OBC realitza la seva gira de cinc setmanes al Japó, un viatge de durada poc habitual que arrenca avui amb l’estrena de ‘Turandot’ i que inclou 16 concerts (l’òpera i simfònics) a Tòquio, Otsu, Sapporo, Nagoya i Hiroshima.
L’estrena del ‘Turandot’ d’Àlex Ollé amb l’OBC –aquest divendres a dos quarts de dotze del matí, hora catalana- ha exhaurit les localitats de totes les funcions als quatre auditoris japonesos on es podrà veure des d’aquest divendres i fins el dia 4 d’agost. En total, doncs, més de 22.000 persones gaudiran d’aquesta producció operística amb doble segell català. És la primera incursió d’Ollé en l’obra de Puccini, però la segona versió escènica que n’estrena la Fura dels Baus, després de la que va dirigir Carlus Padrissa l’any 2012 a Munich.

La posada en escena d’Ollé vol subratllar la imatge de crueltat de la princesa Turandot i l’exercici despietat del poder. Una piràmide invertida vol transmetre aquesta sensació d’espai tancat i on el poble s’ofega a la base mentre el poder viu amb comoditat. “Què seria de la bellesa de Turandot sense la posada en escena de la crueltat del seu poder”, es demana el director. L’escenografia, a més, està esquitxada amb imatges de ‘Blade Runner’, de les mines d’or fotografiades per Sebastiao Salgado o dels malsons d’‘El Castell’ o ‘El Procés’, de Kafka. “Perquè Turandot és, sobretot, un conte fantàstic que respon a una lògica diferent de la que regeix el món real”, explica Ollé.

Entre els solistes que participen a la producció cal destacar les sopranos Iréne Theorin i Jennifer Wilson, com a princesa Turandot, els tenors Teodor Ilincai i David Pomeroy com a Calaf, les sopranos japoneses Nakamura Eri i Sunakawa Ryoko en el paper de Liù i els baixos Riccardo Zanellato i Tsumaya Hidekazu en el rol de Timur.

La gira més llarga de l’OBC

L’OBC és el company de viatge musical d’aquesta ‘Turandot’. De fet, l’estrena de l’òpera s’emmarca dins de l’Olimpíada Cultural de Tòquio 2020, que assessora el director musical de l’orquestra, Kazushi Ono, impulsor tant d’aquesta producció operística com de la llarga gira de l’OBC al Japó que tot just arranca avui.

Publicitat

Des de Tòquio, el gerent de L’Auditori i l’OBC, Jordi Tort, explica a l’ACN com estan vivint les hores prèvies a aquesta nova aventura de l’orquestra al Japó, la tercera de la seva història però la primera en 24 anys. “L’ambaixada musical barcelonina a l’olimpíada cultural de Tokyo és a punt per a la gran estrena de ‘Turandot’. Els assaigs d’escena ens han permès retrobar aquesta gran obra després de la fantàstica cloenda de la temporada a L’Auditori i conèixer el magnífic treball que ha fet la Fura dels Baus”, comenta un Tort “impacient” per veure la reacció del públic japonès a l’estrena.

De la seva banda, la violí de l’OBC Mireia Llorens secunda la impressió que l’escenografia de la Fura dels Baus és “absolutament espectacular”, així com el cor i els cantants, “excepcionals”. La gira encara no ha arrencat, però els músics de l’orquestra ja fa més d’una setmana que són al Japó per aclimatar-se i assajar l’obra in situ. “Esperava que aquesta gira fos especial però està sent magnífica”, opina Llorens abans fins i tot del seu debut.

Durant aquesta gira excepcionalment llarga, l’OBC visitarà cinc ciutats japoneses i oferirà, a més de ‘Turandot’, un doble programa simfònic i un concert educatiu. Els 91 músics de l’Orquestra i el seu director musical Kasuzhi Ono com a autèntic ambaixador al seu país, oferiran 16 concerts en nou escenaris de Tòquio, Otsu, Sapporo, Nagoya i Hiroshima.

Quant al repertori simfònic, inclou la Novena de Beethoven, ‘Lohengrin’ de Wagner, ‘El sombrero de los tres picos’ o l’obra d’encàrrec ja estrenada a Barcelona ‘Concert per a 2 shamisens’. A més, el 29 de juliol oferiran un concert educatiu a Tòquio per a joves.

Aquesta és la tercera gira que l’OBC fa al Japó, comptant les llunyanes visites al país nipó dels anys 1992 i 1995. Des d’aleshores l’orquestra ha realitzat altres gires internacionals, com la nord-americana del 2002 o la d’Austràlia l’any 2013. El més habitual, però, han estat concerts puntuals o petites gires en sales de concerts europees. El director de L’Auditori, Robert Brufau, va manifestar recentment que vol que la formació ofereixi una gira anual –segurament no tant allunyada d’Europa-.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca