Torra denuncia l’ús “ínfim” del català a la justícia i acusa l’Estat de regular-hi “en contra”

"No podem acceptar les vulneracions que l'estat espanyol fa de la Carta europea de les llengües regionals", ha afirmat

Publicitat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha denunciat aquest dijous al vespre l’ús “ínfim” del català a la justícia. Al seu parer, els “esforços” del Govern i la “professionalitat” i el “voluntarisme” d’alguns funcionaris i jutges perquè s’hi utilitzi aquesta llengua estan tenint “poca incidència, no només per la inacció de l’estat espanyol, sinó per la seva regulació en contra”. Segons Torra, actualment hi ha un 8% de sentències en català, una xifra “molt inferior” a la de l’ús del català en la resta d’àmbits socials. El cap de l’executiu català ho ha dit en l’acte de lliurament del XIII Premi Agustí Juandó i Royo, que s’ha atorgat a l’advocat August Gil Matamala, amb “una llarga trajectòria en l’àmbit de la defensa dels drets humans”. També ha participat a l’acte la consellera de Justícia, Ester Capella.

“No podem acceptar les vulneracions que l’estat espanyol fa de la Carta europea de les llengües regionals”, ha afirmat Torra. I en aquest sentit ha recordat que el Ministeri de Justícia ha establert a les bases de les oposicions a jutge que puntuï més conèixer una llengua estrangera que el català.

A banda, Torra ha lamentat la “manca de voluntat política” del govern espanyol perquè el català sigui “la 25ena llengua oficial de la Unió Europea”. En aquest sentit ha subratllat que “no hi ha cap llengua de les dimensions, la vitalitat, el pes econòmic i demogràfic del català que no sigui plenament oficial a Europa”.

Finalment el president de la Generalitat ha volgut recordar el “gran consens” que hi ha a Catalunya en matèria de llengua des del 1978. “Tots sabem el que ens hi juguem” perquè, “com deia Pompeu Fabra, si la llengua falla, falla tot”.

Publicitat

De la seva banda, la consellera de Justícia ha agraït al guardonat, l’advocat August Gil Matamala, haver estat un “referent” per als que creuen que el dret “ha d’estar al servei de les persones”, ha de “prendre partit pels dèbils” i ha de “prevenir les arbitrarietats dels forts”.

Capella també ha lliurat el certificat de reparació de la memòria pel consell de guerra i l’execució d’Agustí Juandó i Royo a la seva neta, i ha destacat la “repressió fèrria dels valors republicans i dels ideals democràtics” que el poder judicial “va exercir durant la llarga nit del franquisme”. “Aquella ‘Cinquena Columna’ instal·lada al Palau de Justícia es va acarnissar especialment amb jutges, magistrats, fiscals i juristes que es van mantenir fidels a la República”.

El Premi Agustí Juandó i Royo, creat el 2004, el concedeix anualment el Consell de l’Advocacia Catalana a persones o entitats que han destacat per la seva defensa de la llengua catalana en l’àmbit jurídic. A Gil Matamala se l’ha reconegut per la trajectòria professional, per la defensa dels drets dels treballadors i per la lluita per les llibertats civils.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca