Sánchez vol impulsar una reforma de l’article 99 de la Constitució per evitar el “bloqueig” de la investidura

El president espanyol en funcions creu que la redacció actual permet que es creïn “coalicions negatives”

Publicitat

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dijous que un cop sigui investit pretén promoure i abordar amb la resta de grups una reforma de l’article 99 de la Constitució espanyola per evitar el “bloqueig” de la investidura i la repetició d’eleccions. Aquesta article és el que regula el sistema de majories –absoluta en primera votació i simple en la segona- perquè s’aprovi una investidura, i estableix el mecanisme de repetició d’eleccions en el cas que no prosperi. Segons Sánchez, després de tres eleccions consecutives i l’amenaça d’unes quartes ha quedat demostrat que el mecanisme “no funcions i cal que sigui reformat”. “Tots sabem que quan es convoca un ple als ajuntaments aquest dia hi ha govern, i no dic que sigui la formula per la governabilitat, però hem de trobar un mecanisme que impedeixi coalicions negatives”, ha sentenciat.

La reforma de l’article 99 de la Constitució s’afegeix, doncs, a altres reformes constitucionals promeses pel president espanyol en funcions, que també ha plantejat la necessitat de retocar la Carta per suprimir els aforaments dels polítics.

Sobre la taula alternatives que funcionen a altres punts com el País Basc, on s’escull directament el candidat que obté més vots a la cambra, o com la de Grècia, on el partit que guanya les eleccions obté una prima de 50 diputats.

Aquesta és precisament la fórmula que defensa el líder del PP, Pablo Casado, que a la reunió que ha mantingut aquesta setmana amb Sánchez al Congrés li va proposar que s’aprofiti el marge que permet la constitució per ampliar el nombre d’escons a 400 i donar aquesta prima de 50 escons al partit guanyador.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca