‘la Caixa’ i el Centre Pompidou organitzaran sis exposicions als centres CaixaForum fins el 2024

La primera mostra, a Barcelona, Madrid i Saragossa, serà ‘Càmera ciutat. Escenes de la modernitat’, sobre fotografia urbana

‘la Caixa’ amplia la seva xarxa de col·laboracions amb pinacoteques internacionals, i aquest dijous ha signat un acord amb el Centre Pompidou de París per produir sis noves exposicions, que visitaran els diversos centres CaixaForum de l’Estat entre el 2019 i el 2024. Confegides a partir de les col·leccions del museu francès, s’organitzaran exposicions sobre fotografia urbana i sobre fotografia experimental, una retrospectiva de l’arquitecte i dissenyador Jean Prouvé, una mostra sobre el biomorfisme en l’art, una altra dedicada a Robert i Sonia Delaunay i un projecte a partir de les col·leccions de disseny del Pompidou dels anys setanta i vuitanta. El museu francès se suma així a la llista d’aliances vigents de l’entitat financera on figuren el Museu del Louvre, el British Museum i el Museu del Prado.

Publicitat

La directora general adjunta de la Fundació Bancària ‘la Caixa’, Elisa Durán, i el president del Centre Pompidou, Serge Lavignes, han signat aquest dious un acord de col·laboració per a l’organització de sis exposicions conjuntes des del 2019 fins al 2024. Els sis projectes es concretaran en un total d 19 mostres que es veuran als CaixaForum de Barcelona, Madrid, , Saragossa i Palma, València, i també una als de Girona, Tarragona, Lleida. Tots, excepte el centre de l’entitat bancària a Sevilla, atesa la proximitat de la delegació que el Centre Pompidou té a la ciutat de Màlaga.

L’acord donarà sortida a les obres mestres de la col·lecció d’art modern i contemporani del Pompidou, una de les més importants d’Europa, amb 120.000 obres. La primera mostra s’estrenarà a CaixaForum Barcelona el proper mes de setembre, i l’any vinent anirà a Madrid i Saragossa. Es tracta de ‘Càmera i ciutat. Escenaris de la modernitat’, una mostra que abordarà la fotografia urbana des de principis del segle XX i fins a l’actualitat.

Posteriorment arribarà (a Madrid l’any 2020, el 2021 a Barcelona, Saragossa i Palma) una gran retrospectiva sobre el dissenyador i arquitecte Jean Prouvé, comissariada pel conservador en cap del servei d’arquitectura del Centre Pompidou. ‘La forma segueix la ntaura. El bimofisme’ serà la tercera proposta expositiva d’aquesta col·laboració. A Barcelona i Madrid el 2022, i a Saragossa i València, el 2023, s’exposarà una mostra que repassarà el diàleg entre art i naturalesa, des del surrealisme fins a l’actualitat, amb obres mestres de Matisse, Kandinsky, Miró o Picasso.

La fotografia experimental serà l’objecte de la quarta exposició, i es veurà l’any 2023 als centres CaixaForum de Barcelona, Madrid i Saragossa. La mostra documenta els usos no documentals de la fotografia, juxtaposant obres històriques i contemporànies. I encara entre 2023 i el 2024, primer a Barcelona i després a Madrid, es podrà veure l’exposició ‘Sonia i Robert Delaunay. Ritmes sens fi’, una exposició sobre aquestes dues figures de la modernitat, que van participar en els principals moviments artístics d’avantguarda de principis del segle XX.

La darrera exposició conjunta entre Pompidou i ‘la Caixa’ encara no està tancada en dates però sí en centres. En aquest cas, serà als tres CaixaForum de Lleida, Girona i Tarragona on aterrarà està previst que aterri una mostra dedicada a les col·leccions de disseny del museu francès, dels anys setanta i vuitanta del segle XX.

Mirada a la modernitat

Elisa Duran ha emmarcat l’acord amb el Centre Pompidou com un “avenç” en l’estratègia d’aliances de la institució, en el sentit que a través del museu francès hi haurà accés a una col·lecció d’art contemporània, mentre que els museus amb què ha col·laborat fins ara s’ocupen principalment d’altres períodes de la història de l’art. Per Duran, la “clau” de l’acord que avui han signat és la contemporaneïtat i la voluntat d’explorar nous camins en l’art i la cultura conjuntament amb el Pompidou.

Duran també ha recordat que la relació amb la pinacoteca parisenca no és nou, i que des de fa trenta anys hi col·laboren. Concretament, des del 1990, quan ‘la Caixa’ va acollir a l’actual Palau Macaya una mostra dedicada a l’experimentació i el videoart. Per la responsable de la fundació bancària, el Pompidou és un centre “de referència” per la seva basta col·lecció i l’orientació de les seves exposicions, també pel públic de CaixaForum, que ha dit que “coneix” bé el museu francès.

Al seu torn, el president del Centre Pompidou, Sergge Lavignes, ha emmarcat la col·laboració amb ‘la Caixa’ com una de les parcel·les d’internacionalització del museu (després de l’obertura de seus territorials, com la que té a Màlaga, a Brussel·les i la que ha recordat que obriran a Xangai al novembre).

Quant a l’acord concret signat, Lavignes, ha elogiat que sigui una vinculació que s’allarga en el temps i amb una institució amb la qual comparteixen “una aproximació multidisciplinària, i també en termes de democràcia cultural”, ha dit abans d’elogiar “la dimensió social” de ‘la Caixa’.

I sobre la naturalesa de les exposicions, el president del museu ha dit que li agrada particularment que no s’han confegit exposicions “blockbuster” sinó que proposen “perspectives més interessants”, amb una “aproximació històrica però també transversal que toca diverses disciplines, però que és accessible” al públic.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes