Barcelona preveu reduir les emissions de CO2 un 6% el 2020

Declararà l'emergència climàtica l'1 de gener amb un pla de mesures

Publicitat

L’Ajuntament de Barcelona impulsarà una bateria de deu “mesures immediates” els propers sis mesos que, al costat de l’activació de la Zona de Baixes Emissions el proper 1 de gener de 2020, preveuen una reducció de 210.000 tones de CO2, un 6% del total anual.

Ho ha explicat aquest dimecres la tinent d’alcalde d’Ecologia, Janet Sanz, abans de la constitució de la Taula d’Emergència Climàtica, que ha presidit l’alcaldessa, Ada Colau, i que té com a objectiu elaborar els continguts de la Declaració d’Emergència Climàtica de Barcelona, que entrarà en vigor també l’1 de gener de 2020.

En declaracions a la premsa després de la seva intervenció en la constitució de la Taula, Colau ha assegurat que treballarà perquè el canvi estructural impregni totes les polítiques municipals: “No podem esperar més i Barcelona ha d’estar a l’altura. No volem un decret ‘fake’ d’emergència climàtica, sinó un de concret, ambiciós i valent”.

Les accions que contempla l’Ajuntament fins que arribi el moment passen per ampliar la capacitat del transport públic en grans artèries: s’habilitarà un carril bus al carrer Aragó, el carrer Carmen Amaya i el passeig Clavell, i es reduirà un carril de circulació al carrer Mallorca entre avinguda Meridiana i Diagonal.

Publicitat

S’avançarà en les ‘superilles’ de Sant Antoni, Horta, Sant Gervasi-La Bonanova i de l’Eixample, a més d’iniciar processos participatius per impulsar noves, i es convertirà els carrers Rocafort, Sicília, Ausiàs March, Compte Borrell, Gran de Gracia, passeig Joan de Borbó i passeig de Sant Joan en zones 30.

També es millorarà la qualitat de l’aire en 85 escoles pacificant els voltants; s’estudiaran mecanismes fiscals; s’estendrà la recollida d’escombraries ‘porta a porta’; es continuarà amb el pla per eradicar el plàstic d’un sol ús, es licitaran 30 projectes de generació fotovoltaica, s’obligarà a tenir energia renovable en nous equipaments i s’avaluarà les partides d’inversió i despesa corrent en termes de reducció de CO2.

Pla d’acció 2020-2025

L’objectiu de la Taula és impulsar el Pla d’Acció 2020-2525 del Pla Clima, que permetrà omplir de contingut real a l’emergència climàtica perquè no es converteixi en una acció retòrica sense cap efectivitat, per la qual cosa inclourà les polítiques públiques i els mecanismes de control a implementar.

Sanz ha detallat que la Taula celebrarà la seva primera reunió al setembre, i també ha dit que en els propers mesos també s’aprovarà el nou Pla de Mobilitat de Barcelona 2019-2024 i s’instarà el Govern a desplegar la Llei del Canvi Climàtic, especialment el Fons Climàtic, les lleis de residus i de qualitat de l’aire.

Fins a finals de 2019 també es proposarà crear una taula interinstitucional metropolitana amb la Generalitat, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), el Port de Barcelona i l’Aeroport del Prat per pactar un paquet d’actuacions urgents per fer front a l’emergència climàtica.

Ha detallat que el procés d’elaboració del Pla d’Acció constarà de tres fases: la constitució de la Taula; el procés d’elaboració del Pla d’Acció, que tindrà quatre sessions, i la Declaració d’Emergència Climàtica, posad en marxa de mesures, seguiment i rendició de comptes.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes