Festa i lluita: Feslloc 19′

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

La música és la protagonista principal de qualsevol festa, i al País Valencià la cosa no anava a ser distinta. El Feslloc ―ara sense una h que s’enyora― es convertirà un any més en el festival en valencià més “transformador” i “independent” els dies 11, 12 i 13 de juliol. Amb una oferta formada per melodies valencianes, i aquest any també en gallec amb Dakidarria, trobarem a Benlloch grups com Els Catarres, vinguts de Barcelona, que potser ens facen ballar fins que arribi l’alba. També gaudirem d’Oques Grasses, Jazz Woman, Xavi Sarrià i el Cor de la Fera, Pep Gimeno “Botifarra”, X-Fanekaes, El Diluvi i un nombre encara més gran d’artistes que ompliran el recinte.

Hi han ganes de ballar amb Pupil·les o Tremenda Jauría de fons? Què em dieu del bonrotllisme que destil·la Adala amb el reggae en català? També afegeixen diferents estils, amb actuacions de la Balkan Paradise Orchestra, formada únicament per dones, o la Borriana Big Band, vinguts des de la capital de La Plana Baixa, amb una cosa en comú: l’amor per la llengua i la terreta. Així, el valencià esdevé un dels principals conceptes defesos al Manifest de 2019, amb la defensa de “la normalització del valencià com a llengua d’expressió artística i cultural, però també de convivència”. De convivència en parlarem, també, perquè les dificultats al muntar les tendes, repartir la beguda i jugar a cartes amb els veïns ―mentre esperem no morir de calor en l’intent de passar-ho bé― sempre conformen un bon record.

País valencià: Terra, llengua i feminisme! Tot no anava a ser festa, perquè si el Feslloc pot presumir d’alguna característica és del seu to compromés. Des de la revista volem informar de les distintes xarrades, molt vinculades amb els tres conceptes mencionats. D’aquesta manera, a les activitats trobem divendres les xarrades i col·loquis: “Visca les noves ruralitats” amb Artur Aparici i Violeta Tena, “Literatura i periodisme musical”, amb periodistes, músics i editorials o “Obrim fronteres ja!” per a conscienciar de la mà d’Open Arms, CIE’s NO, ExMenas i el CEAR.

El Poliesportiu Municipal de Benlloch es transforma en el lloc ideal per a les competicions esportives, i l’oferta del Feslloc contempla campionats de bàsquet, volei, futbol sala, frontó i petanca, perquè l’experiència siga completa. Per traslladar-se, el festival estableix quatre rutes que inclouen els principals territoris: una ruta de Castelló de la Plana, altra de València, des de les comarques centrals i per últim la ruta del sud. Per si de cas decidiu anar en cotxe, vos deixem una playlist del festival que Sta guai, per anar calfant motors. Ens veiem allí!