Torra recusa el jutge instructor de la seva causa per desobediència a la JEC sobre els llaços grocs

Creu que la resolució del magistrat és "clarament prejutjadora" i que "el mou un especial interès que s'assegui a la banqueta dels acusats"

Publicitat

La defensa del president de la Generalitat, Quim Torra, ha presentat una petició per recusar el jutge instructor de la causa per desobediència que té oberta al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) referent a les ordres de la Junta Electoral sobre els llaços grocs i les pancartes penjades als edificis de la Generalitat. L’escrit argumenta que la resolució del magistrat en qüestió, Carlos Ramos, és “clarament prejutjadora”. Al seu parer, “el mou un especial interès” que el president “s’assegui a la banqueta dels acusats”. Cita alguns dels extractes de la resolució i conclou que aquestes manifestacions “rotundes i d’evident culpabilitat reflecteixen en tota la seva intensitat la posició ja assumida per part de l’instructor”, el que denota una “absoluta manca d’imparcialitat objectiva” i un atemptat a la presumpció d’innocència.

L’escrit reivindica el dret al jutge imparcial però també remarca la importància de “l’aparença d’imparcialitat”. En aquest sentit, posa d’exemple algunes expressions que va utilitzar Ramos en la seva resolució sobre Torra, que denoten, segons la defensa, un “ànim clarament prejutjador” tot i que encara no s’ha dictat sentència condemnatòria. “Aquestes manifestacions li atribueixen una responsabilitat que, entenem, encara està per determinar-se. O no?”, es pregunta la defensa del president.

“La sol·licitud de suspensió mencionada constituïa una argúcia per no complir l’acord de la JEC” o “Per si hi hagués algun dubte sobre la voluntat obstativa del querellat” són algunes de les frases del magistrat que cita l’escrit, que es queixa que “s’estan fent afirmacions on es presenta Torra com a culpable d’uns fets encara pendents d’enjudiciament i pels quals ni tan sols ha estat acusat encara”.

La defensa esgrimeix una directiva del Parlament Europeu i del Consell, però també jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans. La resolució del magistrat, conclou, “reflecteix la íntima convicció” del jutge sobre el president de la Generalitat, però aquests raonaments “haurien d’haver-se quedat en el subconscient de l’instructor i no veure’s plasmats en una resolució que, a més, es va fer pública abans de ser notificada a la defensa”, denuncia.

Publicitat

A més d’infringir el dret a la presumpció d’innocència, l’escrit també assegura que el magistrat ha incomplert el principi de legalitat, ja que “mogut per un clar i patent interès que el procediment avanci cap al judici oral, no dubta a retòrcer el dret perquè els fets investigats encaixin en el tipus penal de la desobediència”. La defensa al·lega que no es pot considerar la Junta Electoral Central com una autoritat superior al president de la Generalitat.

Segons els advocats de Torra, el magistrat “reconeix implícitament que aquest requisit està absent”, però “idea una fórmula per afirmar que Torra és un subordinat de la JEC”. Pel que fa a la sentència del Suprem que assenyala el jutge, la defensa subratlla que fa referència a resolucions judicials, i no a decisions d’un òrgan com la JEC.

Finalment, es queixa que busqui altres tipus penals al marge de la desobediència tot i que Torra no ha declarat sobre els mateixos, el que genera una situació de “clara indefensió”. Si el president hagués sabut que se li podrien imputar altres delictes (denegació d’auxili), diu, potser hauria fet una declaració diferent o més àmplia. “És evident, per tant, la recerca del magistrat per encaixar en qualsevol delicte la conducta de Torra”, acaba l’escrit, que es pregunta si Ramos superaria un test d’imparcialitat quan es pronuncia “amb aquesta rotunditat sobre la possible participació de Torra en fets delictius sense haver estat ni tan sols enjudiciat”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes