Uns observadors, “inquiets” perquè l’Estat ignora els informes de l’ONU com una “vulgar insolència”

Els experts de l'IRAI conclouen que el procés al Suprem "vulnera diversos drets fonamentals" i és un intent de "represàlia" a l'independentisme

Un grup d’observadors internacionals del judici de l’1-O lamenta en el seu informe el rebuig del Tribunal Suprem i de l’Estat espanyol d’escoltar a les recomanacions del grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de l’ONU, que ja ha emès dos informes reclamant la llibertat dels presos independentistes. En les seves conclusions sobre la missió d’observació al judici de l’1-O, els experts de l’Institut de Recerca sobre l’Autodeterminació dels Pobles i les Independències Nacionals (IRAI) es mostren “inquiets” perquè el Suprem “es permeti rebutjar les conclusions de fet i dret d’un grup de treball de les Nacions Unides com si es tractés d’una vulgar insolència”. Segons els observadors, que el TS desestimi considerar l’informe del grup de treball “demostra un desconeixement dels principis del dret internacional”.

Publicitat

En les seves conclusions sobre el judici de l’1-O, els experts de l’IRAI conclouen que es van “violar diversos drets fonamentals” dels acusats.

En aquest sentit, citen que es va vulnerar la garantia contra la detenció arbitrària, el dret a un judici just, el dret a la defensa, el dret a recurs i els drets lingüístics dels líders encausats. A més, els experts “deploren l’absència de reconeixement a l’estatus d’observadors internacionals”.

Entre d’altres exemples, asseguren que hi ha jurisprudència d’altres instàncies internacionals que apunten que “impedir la confrontació de diversos elements de prova constitueix una violació al dret a la defensa plena”. Es refereixen, en concret a la impossibilitat de les defenses d’ensenyar vídeos durant els testimonis dels agents de policia espanyols-

Pels experts, el suposat “guany de temps i eficiència” va ser “marginal, gairebé inexistent”, de manera que s’hauria d’haver permès incloure els vídeos durant els interrogatoris.

“En el context polític i històric recent, les nombroses irregularitats suggereixen que el procés contra els 12 líders independentistes catalans podria ser part d’un conjunt de mesures repressores de l’Estat espanyol contra el moviment per a l’autodeterminació de Catalunya”, diuen els observadors.

En concret, els experts expressen la seva “preocupació davant d’un procés criminal que sembla instrumentalitzat amb objectius polítics”.

L’informe de la missió d’observadors el signen tres experts internacionals en dret, Anthony Beauséjour, Stéfanie Tougas i Daniel Turp, que van ser a Madrid el mes d’abril per seguir el judici, i que exposen que també van col·laborar amb els participants en l’International Trial Watch (ITW).

El text l’enviaran al govern espanyol i al Congrés dels Diputats, al Govern i Parlament de Catalunya, i a les principals organitzacions de la societat civil catalana, així com també al Consell Europeu, la Comissió Europea i l’Eurocambra. A més, i considerant l’origen dels signants, també s’enviarà al govern i al parlament del Canadà i a l’Assemblea nacional del Quebec i a l’executiu.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes