Rouhani assegura que l’Iran enriquirà urani al nivell que necessiti des del 7 de juliol

Publicitat

El president de l’Iran, Hassan Rouhani, ha dit aquest dimecres que la República Islàmica augmentarà l’enriquiment d’urani després del 7 de juliol al nivell que necessiti més enllà del llindar del 3,67 per cent que es va fixar en l’acord nuclear de l’any 2015, segons ha informat l’agència de notícies iraniana IRIB.

El mandatari iranià ha subratllat que si la resta de països signants no compleixen els seus compromisos, el règim portarà el reactor nuclear d’Arak al nivell d’activitats prèvies a partir del proper 7 de juliol.

El missatge del president de l’Iran arriba hores després que França, el Regne Unit, Alemanya i la Unió Europea expressessin aquest dimarts la seva “gran preocupació” per l’anunci que la República Islàmica ha sobrepassat el límit d’urani enriquit que podia acumular segons l’acord nuclear de l’any 2015.

En un comunicat conjunt, els ministres d’Exteriors dels tres països europeus signants de l’acord i l’oficina de l’Alta Representant de Política Exterior i de Seguretat Comuna de la UE, Federica Mogherini, van recalcar que “han estat consistents i clars en el fet que el seu compromís amb el pacte depèn del seu total compliment per part de l’Iran”.

Publicitat

“Lamentem aquesta decisió de l’Iran, que posa en dubte un instrument essencial per a la no proliferació nuclear”, van assegurar, i han demanat a Teheran que “faci marxa enrere i eviti noves mesures que soscavin l’acord nuclear”.

En resposta, el ministre d’Exteriors de l’Iran, Mohammad Javad Zarif, va destacar aquest dimarts que el seu país “està compromès amb l’aplicació total de l’acord nuclear sempre que els països de l’E3 –França, el Regne Unit i Alemanya– i la UE compleixin els seus compromisos econòmics”.

“D’ara endavant, l’Iran complirà amb els seus compromisos sota l’acord nuclear exactament de la mateixa manera que els països de l’E3 i la UE els han complert i els compliran”, va assegurar, en un missatge en el seu compte de Twitter.

El Govern de l’Iran va superar aquest dilluns el límit de reserves d’urani poc enriquit que contemplava l’acord nuclear, fixat en 300 quilograms, tal com va confirmar Teheran i l’Agència Internacional per a l’Energia Atòmica (AIEA).

Posteriorment, el mateix Zarif va subratllar que l’Iran no ha incomplert l’acord i va expressar la disposició del seu país a fer marxa enrere quan les altres parts compleixin els seus compromisos, en referència a la retirada dels Estats Units d’aquest acord.

Per la seva banda, el president nord-americà, Donald Trump, va advertir l’Iran que està “jugant amb foc”, enmig de l’augment de les tensions bilaterals després de la retirada de Washington del pacte el maig del 2018.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca