Brussel·les rebutja la iniciativa ciutadana per sancionar Espanya que promovien l’ANC i el Consell per la República

Les entitats van avisar que recorrerien al TJUE si la Comissió Europea denegava el registre

Brussel·les s’ha negat a registrar la Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) per obrir un procés sancionador a escala europea contra Espanya impulsada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i el Consell per la República (CpR). Totes dues entitats van presentar a principis de maig una ICE per activar l’article 7 dels tractats europeus, que preveu un mecanisme per suspendre els drets a vot d’un estat membre de la Unió Europea que posi en risc l’estat de dret. Però l’ANC i el CpR no han pogut passar aquest primer filtre necessari per fer la recollida de firmes en suport de la iniciativa, ja que la Comissió Europea ha assegurat que la ICE “no convida” a l’executiu a fer una proposta “per fer una acció legal”. “Aquest és l’únic objectiu que pot tenir una ICE”, ha dit el portaveu de la institució. Les entitats ja havien avisat que recorrerien al Tribunal de Justícia de la Unió Europea si Brussel·les es negava a fer el registre.

Publicitat

Segons el text de la ICE al qual ha tingut accés l’ACN, les entitats pretenien que “tant la Comissió com el Parlament” tinguessin “coneixement de la situació” a Espanya respecte “els seus riscos sistèmics i la falta de compliment de normes” europees. També que fossin conscients de “la necessitat d’activar mecanismes que permetin ajudar a la millora de la qualitat democràtica a Espanya” i del seu “tracte a les minories” en el marc de l’article 7 dels tractats entre d’altres.

Decisió de la CE

En la seva decisió avui, la CE recorda que té competències per “dialogar amb un estat membre per prevenir les amenaces sistèmiques a l’estat de dret” però que la ICE presentada “no invita a la CE a presentar una proposta per fer un acte legislatiu”.

“La Comissió ha conclòs que la iniciativa manifestament queda fora dels poders de la institució per proposar accions legals per implementar els tractats de la UE i per tant l’ha declarat inadmissible”, assegura el comunicat de l’executiu.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca