Terrassa commemora el final de la Guerra Civil amb una exposició del material conservat

En l'exposició, que forma part del projecte '1939. L'abans i el després. Memòria en xarxa, exposició compartida', hi participen 24 museus de la Xarxa de Museus Locals

Publicitat

La Seu d’Ègara de Terrassa (Barcelona) ha obert les portes aquest dimarts de l’exposició ‘1939. L’abans i el després. La salvaguarda del patrimoni terrasenc’, en el marc de la commemoració del 80 aniversari del final de la Guerra Civil.

La mostra recull elements que, una vegada acabat el conflicte bèl·lic i van sobreviure a la destrucció, van passar a formar part del fons del patrimoni museístic municipal i aborda temàtiques com els efectes dels bombardejos sobre la població i la repressió política, cultural, social i econòmica, entre d’altres, segons ha informat el consistori en un comunicat.

L’Església de Sant Pere de la ciutat va ser un dels llocs on es van emmagatzemar béns que es van recuperar i que fins el 1939 va ser el Museu Comarcal d’Art i per facilitar aquesta tasca de conservació la Generalitat de l’època va crear el Servei de Protecció del Patrimoni Artístic i la Comissaria General de Museus, amb la designació de delegats comarcals que a Terrassa va exercir Josep Rigol.

Una vegada finalitzada la guerra, es va organitzar una exposició amb 434 obres d’art, d’aquestes peces, algunes van ser retornades als seus propietaris i la resta van passar a formar part del fons del patrimoni museístic municipal.

Publicitat

En l’exposició, que forma part del projecte ‘1939. L’abans i el després. Memòria en xarxa, exposició compartida’, hi participen 24 museus de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona, s’instal·larà a la localitat vallesana fins al 20 d’octubre i a més de recordar l’aniversari del final de la guerra, també reivindica els museus com a dipositaris de la memòria material.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes