Rafael Bonachela torna a casa amb la Sidney Dance Company per encetar la mirada del Grec cap a Austràlia

El coreògraf de La Garriga presenta ‘‘ab [intra]’, una peça de gran intensitat que explora els aspectes profunds de l’ànima

Rafael Bonachela (La Garriga, 1972) aterra aquesta setmana del seu exili australià al Festival Grec amb la companyia Sidney Dance Company, que dirigeix des de fa una dècada. El coreògraf presenta el seu nou espectacle ‘‘ab [intra]’, una peça de gran intensitat física que explora els aspectes profunds de l’ànima i que evoca de forma abstracta les sensacions i sentiments sorgits de 8 dies d’improvisacions amb els seus 16 ballarins. “No vull donar pautes al públic amb la meva dansa. No tinc un missatge a donar”, ha recordat aquest dilluns el ballarí en un català rovellat i amb accent anglès, fruit de trenta anys allunyat de casa. La Sidney Dance Company celebra 50 anys i per això s’ha permès viatjar a Europa a l’estiu (en plena temporada artística hivernal a Austràlia). De fet, des del 2011 Bonachela i la companyia no actuaven a Barcelona, al mateix Mercat de les Flors que trepitjaran del 2 al 4 de juliol i que aleshores dirigia l’actual responsable del Grec, Francesc Casadesús.

Publicitat

‘ab [intra]’, un títol que vol dir ‘des de dins’, explora els aspectes més profunds i primaris de l’ànima, i converteix en moviment allò que els ballarins de la companyia van sentir durant un privilegiat exercici d’improvisació que van poder fer durant 8 dies, segons ha explicat Bonachela. Amb tot, l’espectacle -físic i intens com marca el coreògraf i la dansa contemporània australiana en general-, manté el gust del director artístic per “l’abstracció” i fuig de voler ser interpretat d’una sola manera, diu Bonachela.

Volgudament, la posada en escena i el vestuari són minimalistes. Pel que fa a la música, el director va encarregar al compositor de música electrònica australià Nic Wales una peça a partir de la composició de clàssica contemporània ‘Presence’, de Peteris Vasks. La música i la llum, dos aspectes que Bonachela sempre cuida a l’extrem van aconsellar presentar l’espectacle en una de les sales del Mercat de les Flors i no a l’amfiteatre del Teatre Grec, ha indicat el director del festival, Francesc Casadesús, qui ja va acollir Bonachela l’any 2011 al Mercat, que aleshores comandava ell mateix.

La companyia Sidney Dance Company que dirigeix el català des de fa 10 anys celebra aquest 2019 mig segle d’història. Un bon motiu, ha dit el coreògraf, per fer una excepció i girar per festivals d’estiu europeus en plena temporada artística en l’hivern australià. El viatge de la companyia ha transcorregut per Finlàndia, Àustria i Polònia abans d’aterrar a Catalunya.

Bonachela s’ha confessat “emocionat” de tornar a ser a casa i de fer-ho al capdavant de la seva companyia australiana, on va decidir marxar després de dues dècades residint a Londres (on va fundar la seva pròpia companyia). En conjunt, ja fa 30 anys que va marxar de La garriga, i això es nota al seu català amb accent anglès i que el mateix ballarí ha reconegut que li costa parlar amb fluïdesa.

El coreògraf també ha admès que “en el món de la dansa” no pot descartar cap futur destí professional, ni tan sols el seu retorn a Barcelona. Aquest dilluns ha reconegut que quan va marxar a Londres fa tres dècades “perquè volia ballar” no preveia que passarien 20 anys a la capital britànica. “Ara han passat 10 anys a Sidney i no sé com han passat”, ha admès sobre el vertiginós pas del temps. “Soc molt feliç allà, però no hi soc pensant que aquí em quedo per sempre”, ha afegit.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca