El Museu Romàntic de Sitges reobrirà el 2020 posant el focus en el poder local i en la faceta artística de Lola Anglada

El Consorci de Patrimoni confia reprendre a curt termini la reforma del Palau Maricel, aturada per falta de finançament

El Museu Romàntic Can Llopis de Sitges enfila la recta final per reobrir el 2020, moment en què la direcció de Museus de Sitges vol oferir un nou discurs per reivindicar el poder local i el llegat artístic de Lola Anglada. El director gerent en funcions del Consorci de Patrimoni, Pere Izquierdo, defensa que cal donar “un nou sentit” al Museu Romàntic per “aprofitar el seu potencial per explicar com vivia la gent que dominava Sitges fa 200 anys”, alhora que també vol rellançar l’exposició de joguines romàntiques, considerada una de les millors de Catalunya. En paral·lel, Izquierdo –que ocupa el càrrec des que el passat mes de març va plegar Vinyet Panyella- s’ha proposat reprendre a curt termini la reforma del Palau Maricel, aturada per falta de finançament.

Publicitat

Izquierdo lamenta que el Museu Romàntic hagi patit diverses “circumstàncies nefastes” que n’han endarrerit la reobertura. Fa pocs dies, però, s’ha adjudicat l’obra per climatitzar l’edifici, per fer després la instal·lació d’un ascensor i afrontar, finalment, els canvis a la museografia. En una entrevista a l’ACN, Izquierdo avança que vol “donar un nou sentit” al discurs del museu, ja que considera que li “falta un contrapunt que expliqui d’on sorgia la riquesa dels Llopis, una de les famílies més poderoses de la vila”.

Amb la revisió museogràfica, el director en funcions –a l’espera de la convocatòria de concurs oficial- també s’ha proposat treure a la llum peces de roba mai exposades abans, les quals relaten com era la vida de les famílies benestants. Al mateix temps, vol introduir altres canvis centrats en dos àmbits: la col·lecció de joguines romàntiques i el llegat artístic de Lola Anglada. En el primer cas, les nines i joguines es mantindran a la segona planta però se’n seleccionaran les més significatives per fer que la mostra “sigui més agradable, divertida i realment interessant”.

La intenció, diu Izquierdo, és contextualitzar la importància de les joguines, posant èmfasi en el “nou món” que es va obrir per als infants a partir de la Revolució Industrial. Amb aquest nou format de l’exposició, Izquierdo també es proposa buscar aliances amb el Festival de Cinema Fantàstic per crear visites temàtiques nocturnes. “Visitar la col·lecció de nines amb llanternes, de nit, causa una impressió molt potent”, destaca.

Izquierdo recorda que la col·lecció va ser obra de la narradora i artista Lola Anglada, molt vinculada a la vila, i ara vol aprofitar la reforma de Can Llopis per resoldre la “marginació” que tenen els seus quadres al conjunt de museus de Sitges. “Farem un espai destinat a ella recuperant una sèrie d’obres que ara custodia la Diputació de Barcelona, i volem aprofitar per explicar que Anglada era un personatge immens”, relata Izquierdo, mentre assegura que aquest espai “servirà per fer justícia i demostrar que l’art no només l’han fet els homes”.

El Palau i el Museu Maricel, objectius a mitjà termini

D’altra banda, de cara al 2021, Izquierdo confia que estaran enllestides les obres del Palau Maricel, anunciades fa dos anys però ara aturades per manca de finançament, el qual anava vinculat a una subvenció dels fons FEDER que l’Ajuntament no ha obtingut. Tot i l’endarreriment, el director en funcions assegura que hi ha marge per buscar els 3 MEUR necessaris per afrontar una obra que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.

La reforma del Palau se centra en enfortir l’estructura –molt malmesa per la proximitat al mar-, millorar la climatització, instal·lar un ascensor i habilitar un nou espai a la planta baixa, on també està previst crear una botiga dels Museus de Sitges amb accés directe des del carrer.

Prèviament, però, Izquierdo desitja aprofitar l’endarreriment de les obres per reformar el discurs del Museu de Maricel “de dalt a baix”. A parer del director en funcions, caldria replantejar l’ordre amb què estan exposades les obres actualment i resoldre el “problema” de la manca d’un espai propi per a exposicions temporals. Izquierdo considera que la reforma del Palau permetria habilitar un espai per a aquestes mostres efímeres i, si no, assenyala la idoneïtat del Mercat del Peix, on ara hi ha la Casa Bacardi.

La història local, pendent de la llarga reforma de Can Falç

En paral·lel, el Consorci de Patrimoni de Sitges continua avançant en la recuperació de la casa senyorial Can Falç, on el 2015 es va anunciar l’obertura d’un museu de la història local. Izquierdo apunta que es va ser “excessivament optimista” quan es van començar les obres, ja que la intervenció és força més lenta i minuciosa del que es podia preveure inicialment.

Amb una ala ja oberta de fa mesos com a espai polivalent, aquest 2019 està previst reforçar les bigues de tota una altra àrea i excavar el subsol per estudiar les restes romanes que hi ha a la zona. “Si Can Falç ha de tenir un ús públic cultural, necessitem saber què tenim sota terra”, destaca Izquierdo, que veu en l’excavació una ocasió per “engrandir el valor de la finca”.

En aquest sentit, remarca que l’objectiu de Can Falç és resoldre el buit que tenen els museus de Sitges, on hi ha diversos espais que expliquen l’art però cap d’ells aprofundeix en la història local. “Enlloc s’explica que Sitges no és un poble de platges normal, sinó que és un dels indrets de Catalunya amb més restes de neandertals i on hi ha un passat medieval, modern i contemporani brutal”, destaca Izquierdo, que augura que Can Falç permetrà exposar diverses col·leccions que ara són als magatzems o a altres museus catalans.

L’obertura d’aquest macro espai, però, no es preveu per abans del 2023, en el millor dels casos. A parer d’Izquierdo, caldria aprofitar aquest projecte a tan llarg termini per obrir un procés participatiu per decidir “entre tots els sitgetans” quin format ha de tenir el museu.

Realisme, aniversari de Cau Ferrat i modernisme

Pel que fa als projectes més imminents de Museus de Sitges, Izquierdo destaca l’exposició que obrirà el proper 4 de juliol al Museu Maricel: ‘Realisme(s) a Catalunya. (1917-1936) Del Picasso clàssic al Dalí surrealista’, on es reuniran prop de 70 obres per posar en valor el “pes trencador” del realisme. A principis d’any, l’activitat se centrarà en una exposició sobre els 125 anys del Cau Ferrat, mentre que l’estiu del 2020 el Museu Maricel acollirà una gran exposició sobre la vida Modernista.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes