El Homrani alerta de la “dualització” que viu Europa i demana polítiques socials eficients

Insta a reconstruir els sistemes de protecció social per donar sentit a la UE

El conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir El Homrani, ha alertat aquest divendres de la “dualització” per la qual passa la societat europea, i ha apel·lat a la necessitat d’implementar polítiques socials més eficients.

Publicitat

“Hi ha un problema de dualització. No hem tingut capacitat de donar respostes clares que permetin un horitzó a mig termini”, ha dit el conseller en la jornada ‘L’impacte del Pilar europeu de drets socials’, en què ha opinat que les dades demostren que el concepte creat d’Europa n’exclou una part.

Ha criticat que hi ha molts col·lectius que veuen com el progrés econòmic no els beneficia, i ha citat l’Eurostat per dir que hi ha 16 milions d’aturats a Europa, més de tres milions de treballadors irregulars i 115 milions de persones en risc d’exclusió social: “Creixen les desigualtats i creix la dualització”.

El Homrani ha lamentat que la crisi ha augmentat les desigualtats, ha generat turbulències laborals i feblesa, i ha citat que la crisi va posar el sistema de relacions laborals en una “tensió severa”.

El pilar social: “columna vertebral”

Ha dit que el pilar europeu de drets socials “hauria de ser la columna vertebral de l’Europa social desitjada, però ha lamentat que aquest presenta algunes febleses, com ser molt menys concreta que la Carta Social Europea i la Carta Comunitària dels Drets dels Treballadors.

El conseller ha considerat que els revessos socials que ha rebut l’Europa dels treballadors també afecta el pilar dels drets socials, i ha recordat que aquest conjunt de drets es va impulsar per corregir els desequilibris socials en el si de la Unió, però malgrat això “el malestar ha crescut a Europa”.

“Si no, no entenem certs populismes que estan creixent a Europa”, ha dit El Homrani, que ha apel·lat a unes polítiques socials més eficients que siguin un marc de referència per a tots els Estats, i ha insistit que Europa serà social o no serà.

Al seu parer, Europa ha de ser un conjunt de nacions lligades entorn de la societat, i reconstruir sistemes de protecció social universals, amb projectes que deixin molt clar als ciutadans el sentit de la UE.

Repensar el sistema de benestar

D’altra banda, el diputat del Parlament Europeu i membre d’Ocupació i Assumptes Socials Javi López ha destacat que el pilar de drets lamentablement no és vinculant i ha avisat que “és molt difícil que una democràcia funcioni bé si per a la gent el futur no és un lloc desitjable”.

Davant d’aquesta situació, l’eurodiputat ha instat la UE a garantir i protegir allò que la fa única: el seu model social.

El director de Mobilitat Laboral a la Direcció General de Treball, Assumptes Socials i Inclusió de la Comissió Europea, Jordi Curell, ha destacat que és necessari adaptar els sistemes de protecció social, i que “per garantir el sistema de benestar europeu cal repensar-lo profundament”.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

Tres webs de la Generalitat deixen al descobert correus electrònics i contrasenyes

La Generalitat de Catalunya ha detectat vulnerabilitats en tres pàgines web pròpies que haurien deixat al descobert correus electrònics i contrasenyes, segons ha avançat...

Unides Podem fa una crida a eliminar el “secessionisme fiscal” de Madrid

Unides Podem ha assegurat que una via per solucionar la "crisi territorial" del país passa per eliminar el "secessionisme fiscal" de Madrid, el 'dumping...

Catalunya participa en un projecte europeu per a la inclusió de nenes i dones gitanes

La Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, amb el Programa del Poble Gitano i de la Innovació Social, participa en...

Felipe González s’emprenya

L'expresident del Govern espanyol Felipe González ha avisat aquest dijous a l'executiu de Pedro Sánchez que no es pot construir un "projecte de futur"...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca