El Homrani alerta de la “dualització” que viu Europa i demana polítiques socials eficients

Insta a reconstruir els sistemes de protecció social per donar sentit a la UE

Publicitat

El conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir El Homrani, ha alertat aquest divendres de la “dualització” per la qual passa la societat europea, i ha apel·lat a la necessitat d’implementar polítiques socials més eficients.

“Hi ha un problema de dualització. No hem tingut capacitat de donar respostes clares que permetin un horitzó a mig termini”, ha dit el conseller en la jornada ‘L’impacte del Pilar europeu de drets socials’, en què ha opinat que les dades demostren que el concepte creat d’Europa n’exclou una part.

Ha criticat que hi ha molts col·lectius que veuen com el progrés econòmic no els beneficia, i ha citat l’Eurostat per dir que hi ha 16 milions d’aturats a Europa, més de tres milions de treballadors irregulars i 115 milions de persones en risc d’exclusió social: “Creixen les desigualtats i creix la dualització”.

El Homrani ha lamentat que la crisi ha augmentat les desigualtats, ha generat turbulències laborals i feblesa, i ha citat que la crisi va posar el sistema de relacions laborals en una “tensió severa”.

Publicitat

El pilar social: “columna vertebral”

Ha dit que el pilar europeu de drets socials “hauria de ser la columna vertebral de l’Europa social desitjada, però ha lamentat que aquest presenta algunes febleses, com ser molt menys concreta que la Carta Social Europea i la Carta Comunitària dels Drets dels Treballadors.

El conseller ha considerat que els revessos socials que ha rebut l’Europa dels treballadors també afecta el pilar dels drets socials, i ha recordat que aquest conjunt de drets es va impulsar per corregir els desequilibris socials en el si de la Unió, però malgrat això “el malestar ha crescut a Europa”.

“Si no, no entenem certs populismes que estan creixent a Europa”, ha dit El Homrani, que ha apel·lat a unes polítiques socials més eficients que siguin un marc de referència per a tots els Estats, i ha insistit que Europa serà social o no serà.

Al seu parer, Europa ha de ser un conjunt de nacions lligades entorn de la societat, i reconstruir sistemes de protecció social universals, amb projectes que deixin molt clar als ciutadans el sentit de la UE.

Repensar el sistema de benestar

D’altra banda, el diputat del Parlament Europeu i membre d’Ocupació i Assumptes Socials Javi López ha destacat que el pilar de drets lamentablement no és vinculant i ha avisat que “és molt difícil que una democràcia funcioni bé si per a la gent el futur no és un lloc desitjable”.

Davant d’aquesta situació, l’eurodiputat ha instat la UE a garantir i protegir allò que la fa única: el seu model social.

El director de Mobilitat Laboral a la Direcció General de Treball, Assumptes Socials i Inclusió de la Comissió Europea, Jordi Curell, ha destacat que és necessari adaptar els sistemes de protecció social, i que “per garantir el sistema de benestar europeu cal repensar-lo profundament”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca