Manel Aljama guanya el 28è Premi Ferran Canyameres de novel·la amb ‘La soledat del llebrer’

El protagonista és un policia manxec que en arribar a la Barcelona del barri xinès descobreix trames tèrboles relacionades amb el règim franquista

Publicitat

L’escriptor sabadellenc Manel Aljama Garcia ha guanyat el 28è Premi Ferran Canyameres amb la novel·la ‘La soledat del llebrer’. El reconeixement s’ha donat a conèixer durant la Nit del Misteri, celebrada aquest dimecres a la Nova Jazz Cava de Terrassa. Impulsat per Òmnium Cultural, es tracta del premi de gènere policíac, d’intriga i misteri més antic de Catalunya i és el que té una dotació més alta, 6.000 euros. L’obra, que serà publicada per l’editorial lleidatana Pagès Editors, té com a protagonista un policia de Cuenca a qui traslladen a Barcelona l’estiu del 1975. Una ciutat de la qual no en sap res, però que suposa amable, i on aviat descobrirà la grisor de la Barcelona del barri xinès de finals del franquisme. Es veu immers en una trama de prostitutes assassinades i negocis tèrbols de gent influent del règim.

Manel Aljama és autor de ‘Futur imperfecte’ (Ànima Llibres, 2015), amb el qual va guanyar el XVII Premi de Narrativa Juvenil Ciutat de Badalona. Amb ‘La soledat del llebrer’ ha convençut el jurat d’un premi creat l’any 1986 per Òmnium Cultural de Terrassa. De fet, la Nit del Misteri 2019 s’emmarca en els actes de celebració dels 50 anys de la seu d’Òmnium Cultural a la cocapital vallesana.

Aljama ha escrit en diverses antologies de contes: ‘Cuentos para el camino’ (2013), ‘Tengo que contar’ (Amazon, 2013), ‘Cuentos de Barbería’ (2008), ‘Relatos por un tubo’ (2007), ‘Cosecha de Verano’ (Unaria, 2013) o ‘Cosecha de Invierno’ (Unaria, 2012).

L’any passat el jurat va declarar el premi desert perquè va considerar que les obres presentades no tenien el nivell suficient per endur-se el reconeixement. L’any 2017 va recaure en Montserrat Espallargas per ‘Cavar la pròpia tomba’, i el 2016 va ser per a Rafael Vallbona amb la novel·la policíaca ‘Tros’.

Publicitat

Premi de narracions curtes i de poesia

També s’ha reconegut Teresa Guiluz i Vidal amb el Premi de narracions curtes Ferran Canyameres, que arriba ja a la 31a edició, per l’obra ‘L’última paraula’. A banda del gènere policíac, s’ha lliurat el premi de poesia Enric Gall, que promou els valors ciutadans i que ha estat per a Àngel Fabregat per ‘L’estany buit’.

Premis escolars

Amb la voluntat d’acostar aquest gènere als més joves, durant la Nit del Misteri també s’han lliurat premis adreçats a alumnes. El 25è Premi Maria Rovira de narracions curtes per a alumnes d’ensenyament Secundari ha recaigut en Marta Artigues de l’escola Cultura Pràctica (Terrassa) per ‘Desigual’, amb un accèssit per a Ona Bonastre, del mateix centre, per ‘Ho havia de fer’.

El 18è Premi M. Montserrat Oller de narracions curtes per alumnes de 5è i 6è de Primària ha estat per a Natàlia Julià de l’escola Tecnos (Terrassa) amb ‘La història de la mare’ i Carla Barrionuevo del col·legi Montcau-La Mola (Matadepera) amb ‘Culpable en majúscules’.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca