EUA imposa sancions financeres al líder suprem d’Iran, Alí Jamenei

Donald Trump, ha assegurat que aquestes sancions són una "resposta contundent i proporcionada a les accions cada vegada més provocadores dels iranians"

Els Estats Units han imposat aquest dilluns sancions específiques contra el líder suprem d’Iran, Alí Jamenei, i vuit alts càrrecs de la Guàrdia Revolucionària, i congelarà “milers de milions de dòlars” addicionals d’actius iranians com a part d’un nou paquet de restriccions emeses després de l’enderrocament d’un avió no tripulat nord-americà la setmana passada quan volava prop de la costa d’Iran.

Publicitat

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha assegurat que aquestes sancions són una “resposta contundent i proporcionada a les accions cada vegada més provocadores dels iranians”. “Seguirem augmentant la pressió sobre Teheran fins que el règim abandoni les seves perilloses aspiracions i activitats”, ha afegit.

El secretari del Tresor dels Estats Units, Steven Mnuchin, ha precisat durant l’anunci que les sancions han estat adoptades una vegada més sense consultar amb els aliats internacionals de Washington, els qui encara mantenen contactes diplomàtics amb Iran com a signants de l’acord nuclear de 2015 del que el president nord-americà, Donald Trump, es va desvincular unilateralment l’any passat.

Les sancions tindran com a objectiu “negar a la cúpula de poder iraniana l’accés a recursos financers”, segons el comunicat emès aquest dilluns pel Departament del Tresor, en què avisa que “qualsevol institució financera estrangera que faciliti, sabent-ho, qualsevol transacció” al líder iranià o als seus assessors “serà expulsada del sistema financer nord-americà”.

Mnuchin ha avisat en una compareixença que també imposarà a finals d’aquesta setmana sancions contra el ministre d’Exteriors, Mohamad Yavad Zarif, el qual durant els últims dies ha presentat proves que el dron nord-americà va ser derrocat en territori iranià i, per tant, el seu país estava plenament justificat per realitzar aquesta acció.

Entre els comandants de la Guàrdia Revolucionària sancionats en l’ordre executiva d’aquest dilluns destaca Alí Reza Tangsiri com a “màxim responsable d’una estructura dissenyada per sabotejar vaixells en aigües internacionals” de l’estret d’Ormuz, on aquest mes hi va haver un altre incident entre els Estats Units i Iran, acusat per Washington d’atacar dos petroliers.

També ha estat sancionat el considerat responsable directe de l’enderrocament de l’avió, el comandant de la Força Aeroespacial de la Guàrdia Revolucionària, Amirali Hayizadeh, supervisor a més del “provocador programa de míssils de llarg abast d’Iran”, segons el comunicat, que esmenta específicament també al comandant d’Infanteria Mohamed Pakpur, considerat un dels màxims assessors de l’Exèrcit sirià.

Al costat de Tangsiri, Hayzadeh i Pakpur han estat sancionats també cinc comandants dels cinc primers sectors de la Marina de la Guàrdia Revolucionària iraniana.

En la seva primera resposta a aquestes sancions, les agències semioficials de notícies Fars i Tasnim han emès un comunicat en què es limiten a indicar que “els Estats Units les ha imposat emparant-se en excuses inventades”.

Front unit contra Iran

Mentre es donaven a conèixer aquestes sancions, el grup de països Quad que formen els Estats Units, el Regne Unit, l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units han llançat un comunicat en què expressen “la seva preocupació per l’escalada de les tensions a la regió i els perills que representa l’activitat desestabilizadora d’Iran per a la pau i la seguretat” a la regió.

“Fem una crida a Iran perquè detingui qualsevol altra acció que posi en perill l’estabilitat regional, i instem les solucions diplomàtiques per reduir les tensions”, segons la nota, que també critica Iran per recolzar la insurrecció huthi en la guerra del Iemen.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca