Cultura dona explicacions pel cas Arnau Puig

En relació amb la polèmica originada arran de les gestions relacionades per a la possible cessió de l’arxiu d’Arnau Puig, el Departament de Cultura informa que l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) han estat en contacte amb el filòsof i crític d’art des del primer dia que va mostrar interès per donar el seu fons. S’han efectuat diverses visites i reunions amb ell, i s’han elaborat informes tècnics sobre el seu fons d’art, la seva biblioteca i, també, sobre la part de documentació i arxiu, malgrat que aquesta és pràcticament inexistent. S’hi ha estat en contacte en tot moment.

Publicitat

Com molt bé explica el mateix autor, en el seu conjunt no existeixen obres d’art rellevants. I a la biblioteca, després d’estudiar-la, s’ha comprovat que no té exemplars singulars que no formin part ja de les col·leccions nacionals, amb l’excepció d’alguns exemplars dedicats.

No ha estat possible adquirir aquests llibres ni tampoc alguns elements documentals, atès que Puig ha expressat sempre que preferia preservar la unitat de tots aquests fons. En qualsevol cas, el capital intel·lectual i l’obra d’Arnau Puig queda completament preservada en els seus escrits i articles, així com en les nombroses entrevistes i enregistraments existents. Es tracta d’una figura extraordinàriament rellevant, de la qual el país té del tot garantida la memòria i estudi.

De tota manera, el Departament de Cultura continuarà en contacte amb Arnau Puig per tal que els elements destacats del seu arxiu passin a formar part del fons nacional de la Generalitat de Catalunya.

Context: la política d’adquisicions de la Generalitat de Catalunya

La Generalitat de Catalunya considera el conjunt de museus, arxius i biblioteques d’arreu del país com l’instrument fonamental per garantir l’accés al patrimoni a la ciutadania, així com la seva preservació; en aquest sentit, especialment, a través dels equipaments nacionals. Una de les finalitats que persegueix el Departament de Cultura és la d’enriquir i completar el patrimoni de les col·leccions públiques de Catalunya. Amb aquest objectiu es crea el Fons Nacional per a l’adquisició de Béns Culturals. Per últim, la Junta de Qualificació, Valoració i Exportació de Béns de Patrimoni Cultural de Catalunya és l’ens que avalua l’interès i la conveniència de les adquisicions i sobre el seu cost d’adquisició.

Una adquisició és un ingrés d’una obra, objecte o col·lecció bibliogràfica o documental que té interès cultural artístic, històric, etc. per construir el llegat patrimonial del país i conèixer les seves manifestacions i protagonistes. L’adquisició es pot dur a terme per diferents procediments (compra, donació, etc.).

Els nous ingressos i incorporacions patrimonials observen alguns criteris comuns per a arxius, biblioteques i museus: interès per a la col·lecció i complementarietat; conservació, preservació i salvaguarda; aspectes econòmics: abans d’efectuar una adquisició caldrà determinar-ne el seu valor econòmic i les despeses d’adquisició, descripció, restauració, emmagatzematge i difusió, i valorar tots aquests criteris des d’una perspectiva de sostenibilitat.

D’altra banda, també cal tenir en compte que els fons i arxius es poden preservar virtualment a partir de la catalogació de totes les obres.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

ERC retira les esmenes sobre el TC i la Casa Reial per evitar que la dreta tombi els pressupostos de l’Estat

ERC ha retirat aquesta tarda de dimecres les esmenes a la totalitat que havia presentat a les seccions dels pressupostos generals de l'Estat (PGE)...

Aragonès admet que els governs de coalició “no són fàcils”

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha admès aquest dimecres que els governs de coalició, com el de la Generalitat, "no són fàcils" i...

Rufián exigeix l’amnistia per abans del 14-F

El portaveu parlamentari d'ERC, Gabriel Rufián, considera "una bona notícia" que el Govern central reformi el delicte de sedició però considera que és una...

Blueproject Foundation tanca les seves portes

Avui, dimecres 2 de desembre, Renatto de la Poeta ha anunciat el tancament de l'espai físic de la Blueproject Foundation al carrer Princesa el 20 de desembre. El director...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca