El foc conquereix una plaça Sant Pere plena a vessar que vibra amb la primera Patum Completa

Òmnium i ANC despleguen una estelada de grans dimensions que reclama la República Catalana

Publicitat

La plaça Sant Pere de Berga, plena de gom a gom, ha donat el tret de sortida aquest dijous al vespre a la primera Patum Completa de la festa de Corpus d’enguany. La solemnitat del cant dels Segadors, que ja comença a ser una tradició, ha obert la celebració a dos quarts de deu del vespre. Amb el so de les primeres notes, una estelada de grans dimensions que reclamava la República Catalana s’ha desplegat des de l’església i, empesa per les mans del públic, ha creuat la plaça. Un cop acabat l’himne, s’han pogut escoltar crits d’independència i exigint la llibertat dels presos polítics. El moment àlgid de la nit ha arribat amb la comparsa dels Plens. Els saltadors, abillats cadascun amb nou fuets, han omplert la plaça de foc i pólvora amb un ball que s’acaba quan espetega el darrer petard. Com a novetat d’aquesta edició, el cap de colla dels vestidors de Plens ha canviat, i Joan Sala ha agafat el relleu d’Isaac Gonfaus. Tot i no pilotar la comparsa, Gonfaus ha mantingut la tradició de vestir els saltadors.

La primera Patum Completa ha començat aquest dijous al vespre ben puntual. Centenars de persones han saltat els balls de totes les comparses -els Turcs i Cavallets, les Maces, les Guites, l’Àliga, els Nans Vells, els Gegants i els Nans Nous- en una plaça plena a vessar. La Patum, una festa popular declarada Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat, segueix un esquema molt marcat tot i que cada any incorpora petits detalls que la fan diferent.

L’acció que ha sorprès la plaça des del primer minut ha estat la gran estelada -d’uns 12 metres de llargada- que s’ha desplegat i que ha creuat la plaça passant per les mans del públic mentre es cantava els Segadors. Un cop acabat l’himne, els crits d’independència i reclamant la llibertat dels presos polítics han envaït l’ambient. A diferència dels darrers anys, en què els càntics a favor de la independència es podien escoltar durant gran part dels moments morts de la festa, aquest any el nivell reivindicatiu ha disminuït.

Aquest és el sisè any consecutiu que la Patum Completa arrenca amb el cant dels Segadors. Es tracta d’una gest inèdit que va sorgir a la Patum del 2014 amb motiu del Tricentenari i que sembla que ja ha quedat instaurat.

Publicitat

Un dels moments més esperats de la festa és poder veure la plaça plena del foc. En total, durant tots els dies que dura la Patum, es cremaran gairebé 260 quilos de pólvora. Aquesta nit, només de la comparsa dels Plens han saltat gairebé 200 persones. Els Plens són diables de foc que es protegeixen amb una roba gruixuda que no crema, amb herbes que tenen propietats ignífugues -la vidalba- i una màscara. Cada ple porta tres fuets a la cua i sis al cap (tres fuets a cada banya) i van acompanyats d’una persona que els guia enmig de la multitud a la plaça. Un centenar de plens, a les fosques, han saltat el primer salt simultàniament al ritme de la música.

L’Ignasi Guitart i en Joan fa anys que vesteixen saltadors de plens. Segons han explicat, el més important és que la persona quedi protegida i donar-li confiança. “És important que es trobi bé i que no tingui por perquè pugui saltar còmodament”, ha explicat Guitart. Tan important és la confiança que tingui el saltador en ell mateix com la que ha de tenir la persona que el guia i l’acompanya a la plaça. En els darrers anys, gràcies a una obertura de la festa a la participació, hi ha hagut molts nous saltadors. “Això s’ha notat, els hem hagut d’explicar què calia fer i la majoria han hagut de fer un curs”, han explicat.

En Lluís Travé és un saltador de 63 anys que salta per primera vegada. Des de fa uns anys les seves dues majors il·lusions eren acabar una marató i participar en un salt de plens. “A la marató vaig quedar campió de la meva categoria, i avui quan salti serà apoteòsic”, ha destacat. “La Patum es porta a la sang i sempre havia participat a les altres comparses però mai havia fet de Ple”, ha relatat.

Joan Sala, el nou cap de colla dels vestidors de ple, ha assumit el càrrec de cap de la comparsa dels vestidors de plens aquest 2019 en substitució d’Isaac Gonfaus. Després de quasi 30 anys de saltador, va entrar de col·laborador a la comparsa i des de fa sis és vestidor oficial. Va presentar candidatura per substituir Gonfaus i va aconseguir el suport de pràcticament tots els vestidors –oficialment en són 22.

Pel que fa a les autoritats, el balcó de l’ajuntament ha comptat amb la presència d’alcaldes de la zona, de la delegada territorial del Govern a la Catalunya Central, Alba Camps, del secretari general de Cultura, Francesc Vilaró, i del regidor de Sant Joan de Vilatorrada, Jordi Pesarrodona.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes