Bargalló reclama uns nous pressupostos que suposin més inversió en educació en el 10è aniversari de la LEC

El conseller d'Ensenyament apel·la a l'esperit del pacte nacional per l'educació per aplicar la llei

Publicitat

El conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, ha reclamat més recursos per a l’educació i ha posat l’accent en la necessitat d’uns nous pressupostos. “No podem fer tot el que l’escola necessita, no podem avançar cap a l’escola inclusiva ni combatre amb més força la segregació amb els recursos que dona una prorroga de pressupostos”, ha alertat en l’acte institucional celebrat al Parlament amb motiu del 10è aniversari de la primera llei catalana d’educació. D’altra banda, Bargalló ha apel·lat a l’esperit i al consens del pacte nacional per l’educació i del pacte contra la segregació per aplicar la LEC i ha presentat la llei com un “escut davant les amenaces contra la llengua”.

El Ple va aprovar la primera Llei d’Educació de Catalunya (LEC) l’1 de juliol del 2009, a la vuitena legislatura amb el Govern presidit per José Montilla i amb Ernest Maragall com a conseller d’Ensenyament. El text va obtenir els vots a favor a tot l’articulat dels grups de CiU, el PSC-CpC i ERC, mentre que ICV-EUiA hi va donar suport parcial, el Grup Mixt, integrat per tres diputats de Cs, va donar suport només a dos articles, i el PPC va votar en contra de tot el text.

L’acte, conduit per la periodista Laura Sangrà, s’ha iniciat amb la projecció d’un vídeo en què intervenen els ponents de la llei. En l’acte institucional hi ha assistit l’expresident de la Generalitat José Montilla, els exconsellers d’educació Ernest Maragall, Joan Manuel del Pozo i Irene Rigau i els exdiputats i ponents de la llei Daniel Font, Josep Maria Freixanet, Rafael López i Antonio Robles.

Bargalló ha destacat que la LEC va ser aprovada pel 78,5% dels diputats i ha posat en valor que “tothom va renunciar en favor de l’interès general” perquè tothom estava convençut que, per sobre de tot, calia disposar d’una llei pròpia.

Publicitat

Una llei que, segons el conseller, suposa una “exclusió de qualsevol mena d’adoctrinament” i ha subratllat que la LEC ha estat un “bon escut” davant les “amenaces contra la llengua” perquè garanteix el ple domini de les dues llengües, el català i el castellà.

Pel que fa al balanç dels 10 primers anys de la llei, Bargalló ha considerat que és “necessàriament positiu” tot i assenyalar que no s’ha pogut avançar més per la “llosa d’una crisi econòmica financera que ha provocat retallades” i per la manca d’estabilitat política. Un context polític que, segons el conseller, “no ha estat gens propici per al desplegament de la llei d’educació”.

Tot i això, Bargalló ha considerat que hi ha encara molt camí per recórrer i ha instat a “recuperar l’esperit del pacte nacional per l’educació” per impulsar de forma decidida l’escola inclusiva i impulsar la lluita contra la segregació.

Per afrontar aquests reptes, Bargalló ha reclamat més recursos en educació i ha alertat que “no es pot avançar cap a una escola inclusiva ni combatre amb més força la segregació amb els recursos que dona una pròrroga d’un pressupost condicionat per la crisi econòmica”.

“Tots estem d’acord que l’educació necessita d’un pressupost suficient que permeti posar al dia sistema educatiu després d’anys d’insuficiències obligades. Necessitem recursos per enfortir la LEC com a eina de cohesió social i d’igualtat d’oportunitats”, ha conclòs.

Per la seva banda, el president del Parlament, Roger Torrent, ha instat el grups a traslladar aquest “esperit de consens” a altres àmbits “com el de la defensa dels drets i llibertats que estan sota amenaça en un context de regressió i repressió”. I ha fet una crida a “defugir del tacticisme, la immediatesa i els titulars”.

“Hem de ser capaços d’articular la voluntat del 80% que no vol imposicions i repressió, que vol resoldre el conflicte polític amb l’Estat votant i no amb empresonament ni porres contra la ciutadania”, ha afegit.

Respecte a la LEC, el president del Parlament ha assegurat que, malgrat els límits competencials i que el “marc autonòmic està esgotat”, cal “ser crítics i exigents” amb el seu desplegament.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca