El Parlament votarà si demana al Govern català “renunciar a reiterar i aplicar” la DUI

Cs insta la Generalitat a complir la Constitució i les resolucions judicials

Publicitat

El Parlament votarà la setmana vinent una moció de Cs que vol que la Cambra catalana demani al Govern català renunciar a “reiterar, ratificar, aplicar i/o implementar” la declaració unilateral d’independència (DUI) i les lleis de ‘desconnexió’.

La iniciativa, a la qual ha tingut accés Europa Press, es votarà en el proper ple –previst per al dimecres 26 i el dijous 27 de juny– i pretén que el Parlament insti el Govern a “complir i fer complir” la Constitució i l’Estatut.

En un altre dels seus punts, la moció demana a l’Executiu de Quim Torra que assumeixi que “en democràcia les institucions, com qualsevol ciutadà, han de respectar les lleis i les resolucions judicials, i renunciar a incomplir-les”.

Aquesta moció arriba després que en el ple de la setmana passada el president de la Generalitat, Quim Torra, digués que miraran de tornar a fer el mateix que l’octubre del 2017 i emulés l’al·legat final que va fer en el judici de l’1-O el president d’Òmnium, Jordi Cuixart.

Publicitat

“Ho tornarem a fer, clar que sí, perquè el país té clar què vol: la independència. Vam fer un referèndum d’independència. Podem fer possible l’impossible, però necessitem aquesta unitat estratègica”, va afirmar el president.

La moció també obligarà JxCat i ERC a posicionar-se sobre si segueixen contemplant la via unilateral a la independència, en un moment en què l’independentisme està debatent quina resposta cal donar a unes eventuals sentències condemnatòries del Tribunal Suprem en el judici de l’1-O.

Diversos partits com la CUP i Demòcrates i diverses entitats com l’ANC ja han traslladat a Torra que aposten per reprendre l’unilateralitat com a reacció al Suprem, però ni ERC ni JxCat, els dos grups independentistes majoritaris de la Cambra, s’han pronunciat en aquesta direcció.

No afavorir els presos

La moció també reclama al Govern rectificar “la seva política d’exclusió i discriminació de tots aquells ciutadans que no comparteixen la seva ideologia” i abandonar les seves polítiques lingüístiques que, segons Cs, discriminen l’espanyol.

A més, el partit taronja exigeix a la Generalitat que respecti que “la sobirania nacional resideix en el conjunt del poble espanyol, i no en una fracció d’aquest”, i que els edificis i espais públics han de ser neutrals.

Sobre els presos sobiranistes, la moció insta el Govern a no donar “injustificats els tractes de favor a interns dels centres penitenciaris” i deixar d’utilitzar els termes ‘exiliats’ i ‘presos polítics’ perquè consideren que és una falta de respecte a les persones que durant la història han lluitat per la democràcia i la llibertat a costa de la seva pròpia llibertat i de la seva vida.

Així mateix, vol que el Parlament condemni els “intolerables i injustificats actes de violència i odi contra els ciutadans, càrrecs electes i autoritats que els grups extremistes van protagonitzar” aquest dissabte durant la constitució dels ajuntaments.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca