Un promotor egipci proposa construir una piràmide de vidre a les Tres Xemeneies del Besòs

Planteja convertir l'espai en un centre cultural que uneixi Europa amb Àfrica

El promotor egipci Mohamed Aly proposa construir una piràmide de vidre en conjunció amb les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs (Barcelona), en un projecte que preveu convertir l’espai en un centre cultural que uneixi Europa amb Àfrica, perquè a l’empresari li va cridar l’atenció la similitud de les xemeneies amb el Far d’Alexandria.

Publicitat

En una roda de premsa aquest dimarts, Aly ha dit que en aquest complex vol crear una “autèntica universitat del Mediterrani que construeixi una aliança entre les universitats europees i africano-mediterrànies per la pau i el coneixement”, en un espai que també preservaria el patrimoni industrial.

La visió d’Aly compta amb el suport del consultor Rafael Salanova, que dirigeix la proposta, i també implica el despatx Alonso Balaguer i Arquitectes Associats, l’arquitecte Pier Paolo Troiano, el tècnic urbanista Josep Cuéllar Blanco i l’exrector de la Universitat de Barcelona Màrius Rubiralta, que coordina els experts.

Les Tres Xemeneies de Sant Adrià són considerades patrimoni d’interès local des del 2016, i el Pla Director Urbanístic (PDU) que els afecta, a càrrec de la Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, va iniciar un procés de participació ciutadana el 2018 per “reflexionar i proposar idees”.

En aquest sentit, Salanova ha detallat que, després de la presentació del projecte, plantejaran formalment la seva proposta per abordar la seva viabilitat i explorar quin tipus de concessions serien necessàries, encara que ha dit que ha de ser un espai 100% públic.

Espai per aconseguir la pau

Rubiralta ha explicat que el projecte s’inspira en dos antecedents: la gran biblioteca d’Alexandria i en la creació de la ciutat internacional universitària de París que es va dur a terme el 1923, després de la Primera Guerra Mundial, per contribuir a la consecució de la pau mundial.

Així mateix, l’arquitecte Luís Alonso ha indicat que aquest espai, a més de la universitat, vol acollir “tots els àmbits que influeixen en la pau”, des de la diplomàcia internacional als drets humans, passant per la història de les religions, salut i alimentació, així com investigació, creativitat i innovació.

Rubiralta ha afegit que les tres xemeneies podrien contenir el Museu Mundial del Personal de Pau de l’ONU, que seria de nova creació; oficines de seguiment de les 32 missions de pau europees a l’Àfrica, a més de projectar que el front marítim de Barcelona es converteixi en un passeig de la fama dels Premis Nobel de la Pau”.

Urbanització de l’entorn

Preguntat per la premsa, Salanova ha dit que les 32 hectàrees que abasta l’entorn de les Tres Xemeneies podran albergar també els equipaments i espais d’ús residencial que reclamen els veïns, i calculen que transformar l’espai pot costar entre 40 i 60 milions d’euros si els propietaris ho accepten.

Fins i tot ha plantejat que es destinin els 200.000 metres quadrats reservats per a habitatges a residències per a alumnes i ciutadans, encara que construir-les ells suposaria comprar els terrenys, cosa que elevaria el cost de l’operació fins als 800 milions d’euros.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

Tres webs de la Generalitat deixen al descobert correus electrònics i contrasenyes

La Generalitat de Catalunya ha detectat vulnerabilitats en tres pàgines web pròpies que haurien deixat al descobert correus electrònics i contrasenyes, segons ha avançat...

Unides Podem fa una crida a eliminar el “secessionisme fiscal” de Madrid

Unides Podem ha assegurat que una via per solucionar la "crisi territorial" del país passa per eliminar el "secessionisme fiscal" de Madrid, el 'dumping...

Catalunya participa en un projecte europeu per a la inclusió de nenes i dones gitanes

La Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, amb el Programa del Poble Gitano i de la Innovació Social, participa en...

Felipe González s’emprenya

L'expresident del Govern espanyol Felipe González ha avisat aquest dijous a l'executiu de Pedro Sánchez que no es pot construir un "projecte de futur"...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca