Pol Beckmann guanya el Premi Llibreter 2019 de Literatura Catalana pel seu primer llibre ‘Novel·la’

Jenny Erpenbeck rep el guardó a d'Altres Literatures per 'Les formes del verb anar'

Publicitat

L’escriptor Pol Beckmann (Barcelona, 1991) ha guanyat el Premi Llibreter 2019 de Literatura Catalana per la seva primera novel·la anomenada precisament ‘Novel·la’ (Quaderns Crema), que retrata un triangle amorós poc convencional amb la metaliteratura com a rerefons. ‘Les formes del verb anar’ (Yo voy, tú vas, él va’ en castellà), de l’alemanya Jenny Erpenbeck, publicat en català per Angle i en castellà per Anagrama, ha rebut el Premi Llibreter a d’Altres Literatures. El premi de Literatura Infantil i Juvenil de Literatura Catalana l’ha rebut ‘Camins d’aigua’ de Raimon Portell, editat per Barcanova, i el de Literatura Infantil i Juvenil, ‘La cançó del cucut’ de Frances Hardinge editat per Bambú. ‘Sirenes’ de Jessica Love, editat per Kókinos, ha guanyat el Premi Llibreter 2019 d’Àlbum Il·lustrat. La cerimònia del 20è Premi Llibreter ha tingut lloc aquest dilluns a la Sala Gran del TNC.

El jurat ha destacat de ‘Novel·la’ de Beckmann la seva “qualitat i atreviment literari, el domini del llenguatge i capacitat de síntesi argumental, la seva originalitat en el plantejament dels límits entre la ficció i al realitat, jugant amb el lector sorprenent-lo fins al final”. Beckmann ha escrit, principalment, relats, amb els quals ha guanyat diversos certàmens literaris. Aquesta és la seva primera novel·la.

Beckmann ha reconegut sentir-se “molt afalagat” de rebre aquest guardó que atorguen els llibreters, que “viuen i treballen entre llibres i tenen un criteri lector molt fonamentat”. Ha admès que no sap si això significarà “una pressió afegida”, però ha assegurat que si ho és, ho entomarà amb molt de gust.

A ‘Novel·la’, en Bekman coneix a la Sofia i s’adona ràpidament que estan fets l’un per a l’altre i viuen una relació amorosa gairebé idíl·lica, perfecte. En Bekman és escriptor i treballa en el moment de topar-se amb la Sofia amb una novel·la que l’ha de consagrar, tot i que la seva nova relació passarà per davant del seu nou escrit.

Publicitat

El jurat també ha fet una menció especial per ‘Fugir era el més bell que teníem’ de Marta Marín-Dòmine editat per Club Editor per la seva “gran qualitat literària i elegància amb què tracta el tema de l’exili, imposat o desitjat”.

Altres Literatura

‘Les formes del verb anar’ (Yo voy, tú vas, él va’ en castellà) de l’escriptora alemanya Jenny Erpenbeck, publicat en català per Angle i en castellà per Anagrama ha rebut el Premi Llibreter a d’Altres Literatures. ‘Les formes del verb anar’ tracta sobre els migrants. El jurat ha destacat la sensibilitat “social” que provoca un tema “tan punyent com el dels refugiats a Europa”. Segons el jurat, “el personatge principal creix a cada pàgina i la descripció de les persones migrades s’ha elaborat amb una distància prou intel·ligent per no caure en tòpics”.

Erpenbeck ha explicat que una de les funcions és superar fronteres tant d’idiomes com d’entrar i conèixer altres realitats. L’escriptora ha destacat que aquesta és la clau de la literatura, tant a l’escriure com al llegir, que és introduir-se en altres mons i conèixer altres realitats. En aquest sentit, ha ressaltat que el premi al seu llibre significa mostrar interès en altres cultures com li passa al protagonista “que s’apropa a altres realitats com les dels refugiats africans”.

El jurat del Premi Llibreter a Altres Literatures ha fet una menció especial a ‘Les nostres riqueses’ (‘Nuestras riquezas’ en castellà) de Kaouther Adimi publicat en català per Edicions del Periscopi i en castellà per Libros del Asteroide.

Literatura Infantil i Juvenil

El premi Llibreter 2019 de Literatura Infantil i Juvenil de Literatura Catalana l’ha rebut ‘Camins d’aigua’ de Raimon Portell, editat per Barcanova, una novel·la d’aventures, que barreja ficció i història en un moment conflictiu que és l’aixecament del feixisme a Europa. El llibre és la segona entrega de la trilogia ‘La llum d’Artús’. Portell ha reconegut que s’ho ha passat “molt malament i molt bé” escrivint el llibre i que és “al·lucinant” que s’hagin fixat en aquesta obra els llibreters i que li donin un premi a la segona part de la trilogia. També ha dit que li agradaria tenir a la seva família un llibreter, però, ha afegit, cada vegada que ha anat a una llibreria s’ha sentit com a casa i l’han acollit. “El món seria molt diferent si en comptes d’ambaixades, tinguéssim llibreries”.

El jurat del Premi Llibreter de Literatura Infantil i Juvenil d’Altres Literatures ha concedit el guardó per unanimitat a ‘La cançó del cucut’ (‘La canción del cuco’) de Frances Hardinge editat per Bambú. Una història moguda per un misteri ple de paisatges foscos i pors amb referències constants als contes de fades. A través d’un vídeo, Hardinge ha afirmat que estava increïblement feliç i honorada amb aquest guardó.

‘Sirenes’ (‘Sirenas’ en castellà) de Jessica Love, editat per Kókinos ha guanyat el Premi Llibreter 2019 d’Àlbum Il·lustrat. L’editora de Kókinos i l’obra ‘Sirenas’, Esther Rubio, ha destacat que és “un premi preciós per un llibre preciós”. Ha admès que es va enamorar d’aquesta obra i “és meravellós” saber que també ha enamorat els llibreters. Ha assenyalat que aquest és “és un llibre delicat i profund que tracta sobre un nen que vol ser sirena i la seva àvia que li dona suport. Més enllà de la identitat, és un llibre que tracta sobre l’amor i el respecte”.

 

L’acte d’entrega del 20è Premi Llibreter ha tingut lloc aquest dilluns a la Sala Gran del TNC. En el seu transcurs s’ha homenatjat els llibreters amb més 35 anys de dedicació a l’ofici: Joan Antoni Pérez, de la Llibreria Al peu de la lletra de Barcelona, i Àngels Fabró, de la Llibreria El Club del Llibre d’El Prat de Llobregat.

VIII Memorial Pere Rodeja

Per altra banda, el llibreter Sergio Bassa, de la Llibreria Bassa de Móra d’Ebre, i el periodista i traductor Màrius Serra han guanyat el VIII Memorial Pere Rodeja. L’acte de lliurament del Memorial Pere Rodeja se celebrarà a Girona el dia 29 de juny. En el cas de Bassa, el jurat ha remarcat que “ha col·locat el llibre de qualitat com a valor central de la seva activitat llibretera i, alhora, com a nucli d’unió amb altres manifestacions culturals, sempre amb una gestió innovadora, eficaç, tecnològica i propera a la gent”.

En el cas de Serra, el jurat ha assenyalat que “escampa l’amor pels llibres, els seus i els dels altres, amb generositat, esperit de servei i simpatia; actiu arreu del país on se’l demani per a parlar de literatura, llengua o cultura en general; amant i coneixedor de les llibreries”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca